Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

G7 όπως λέμε… ναυάγιο! “Μάχη” για συμφωνία – Οι σπόντες, η λυκοφιλία Τραμπ – Μακρόν και η ιδέα της Μέρκελ

G7 όπως λέμε… ναυάγιο! “Μάχη” για συμφωνία – Οι σπόντες, η λυκοφιλία Τραμπ – Μακρόν και η ιδέα της Μέρκελ

Η σύνοδος κορυφής της G7 ολοκληρώνεται σήμερα (09.06.2018) στον Καναδά με ύστατες προσπάθειες για να σωθούν τα προσχήματα και να μειωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έχει ήδη στο μυαλό του την προσεχή συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μέχρι το τέλος, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας θα προσπαθήσουν να εκπονήσουν μια κοινή ανακοίνωση που να κλείνει τις διήμερες συζητήσεις στη Λα Μαλμπέ, τη μικρή τουριστική πόλη στον μεγαλοπρεπή ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου στο Κεμπέκ (ανατολικός Καναδάς).

Το κύριο επίμαχο ζήτημα είναι προφανώς το εμπόριο, καθώς η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ισχύος των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

“Η Ρωσία δεν επιστρέφει στην G7”

Οι Ευρωπαίοι εξάλλου έθαψαν γρήγορα την ιδέα, που προτάθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, για μια ενδεχόμενη επιστροφή της Ρωσίας στους κόλπους της ομάδας, από την οποία αποκλείσθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. «Μια επιστροφή της Ρωσίας στο σχήμα G7 δεν είναι δυνατή όσο δεν θα βλέπουμε ουσιαστικές προόδους σε σχέση με το ουκρανικό πρόβλημα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι σπόντες, τα χαμόγελα και οι λυκοφιλίες του Τραμπ

Και ενώ πριν είχε ανεβάσει στο Twitter οργισμένα μηνύματα για τις «άδικες» συμφωνίες που επιβαρύνουν το αμερικανικό εμπόριο, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίσθηκε χαμογελαστός για την οικογενειακή φωτογραφία και επιφύλαξε μερικές αβρότητες για τον οικοδεσπότη του, τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, και τον «φίλο» του γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όμως, αν πιστέψει κανείς δύο πηγές στις διαπραγματεύσεις, κατά την κύρια σύνοδο εργασίας όλοι επέμειναν στις θέσεις τους, με τους Ευρωπαίους να επιχειρούν να αντιτάξουν επιχειρήματα με αριθμούς στη «μακρά λιτανεία των επικρίσεων» εκ μέρους του αμερικανού προέδρου.

Είναι δύσκολο πάντως σ’ αυτές τις συνθήκες να φανταστεί κανείς μια «κοινή ανακοίνωση» όπως την θέλει η παράδοση των συναντήσεων της G7, που να απαριθμεί τις καλές προθέσεις των ισχυρών αυτού του κόσμου στην οικονομία, τη διπλωματία και το περιβάλλον.

Η ιδέα της Μέρκελ

Αν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως πιστεύει ότι θα εκδοθεί μια τέτοια ανακοίνωση, μέλη αντιπροσωπειών κάνουν μάλλον λόγο για κάποιον συμβιβασμό.

Αυτός θα μπορούσε συγκεκριμένα να πάρει τη μορφή ενός κειμένου που θα υπογραφεί από τους επτά και σε ορισμένα σημεία θα είναι συναινετικό, ενώ θα επιφυλάσσει ορισμένες χωριστές παραγράφους στη διαφωνούσα άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών στα πιο ευαίσθητα σημεία: το εμπόριο, αλλά επίσης τις συμφωνίες με το Ιράν και για το κλίμα, στις οποίες βρόντηξε την πόρτα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα άλλο σενάριο θα ήταν να εκδοθεί μια «δήλωση» υπογραμμένη μόνο από την καναδική προεδρία της G7 που να διαπιστώνει τις διαφωνίες.

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα όσον αφορά το εμπόριο προτείνοντας, σύμφωνα με μια γαλλική πηγή, να ανοίξει ένας διμερής διάλογος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα μ’ αυτή την πηγή, θέλει να υπερασπιστεί την ιδέα ενός «κοινού μηχανισμού αποτίμησης» μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων «ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε άλλη κρίση σε τομέα άλλον από τον χάλυβα και το αλουμίνιο», που δεν έχουν μεγάλο βάρος στις διατλαντικές ανταλλαγές.

Το Βερολίνο φοβάται περισσότερο απ’ όλα μια αμερικανική επίθεση εναντίον της ισχυρής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η “επίθεση” του συμβούλου του Τραμπ στην Γερμανία

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στους New York Times, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εμπορίου, ο Πίτερ Ναβάρο, καταφέρεται εναντίον των σύμφωνα με τον ίδιο υπερβολικά υψηλών φόρων που πλήττουν τις εξαγωγές αμερικανικών οχημάτων προς την Ευρώπη: «Δεν εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι οι Γερμανοί μας πωλούν τρία οχήματα για κάθε αμερικανικό όχημα που εξάγεται στη Γερμανία».

Είτε υπάρξει τελική ανακοίνωση είτε όχι, η G7 θα πραγματοποιήσει σήμερα διάφορες συνόδους εργασίας, για παράδειγμα σχετικά με το κλίμα, πριν η σύνοδος ολοκληρωθεί το απόγευμα με τις συνεντεύξεις Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Πλην του Ντόναλντ Τραμπ: αυτός ήταν ο τελευταίος που έφθασε στο Κεμπέκ το πρωί της Παρασκευής και θα είναι ο πρώτος που θα φύγει σήμερα έπειτα από μόλις 24 ώρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει την Τρίτη ραντεβού με τον Κιμ Γιονγκ Ούν στη Σιγκαπούρη. Ο Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε έκρυψε ότι αυτή η ιστορική σύνοδος κορυφής για την «αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι συζητήσεις με τους παλιούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

G7: Δείτε φωτογραφίες

Δείτε το βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=-hSnKWy7Bxg

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις