Κόσμος

G7: «Θετικές οι συνομιλίες με τον Ιρανό ΥΠΕΞ – Γνώριζαν οι ΗΠΑ» λέει η Γαλλία

Οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της γαλλικής ηγεσίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας ήταν "θετικές" και "θα συνεχιστούν", ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, πρώτα με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στη συνέχεια με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για μισή ώρα στο δημαρχείο του Μπιαρίτς.

Στο τέλος αυτής της συνάντησης, ο Ζαρίφ επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Μπιαρίτς απ΄όπου αναχώρησε αεροπορικώς.

Το προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ διευκρινίζει ότι Γερμανοί και Βρετανοί διπλωματικοί σύμβουλοι συνεργάστηκαν σε ένα μέρος της συνάντησης.

Η επίσκεψη αυτή έγινε “σε συμφωνία” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σχέσεις των οποίων με την κυβέρνηση της Τεχεράνης είναι τεταμένες. “Όλα έγιναν σε λίγες ώρες. Μόλις αυτό έγινε εφικτό, ενημερώσαμε τις ευρωπαϊκές χώρες και τους Αμερικανούς, οι οποίοι συνεργάστηκαν”, πρόσθεσε η προεδρία.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που ήταν στο Μπιαρίτς, ενημερώθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο Μακρόν.

Η Γαλλία ενημέρωσε τους εταίρους της G7 για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν για συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε απόψε αξιωματούχος του Ελιζέ, μετά τη δήλωση του Λευκού Οίκου ότι η επίσκεψη αυτή εξέπληξε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Όλα οργανώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλες χώρες ενημερώθηκαν το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο άλλες χώρες δεν ενημερώθηκαν νωρίτερα για την αιφνιδιαστική αυτή επίσκεψη, ο αξιωματούχος απάντησε: “Ενημερώθηκαν αρκετά νωρίς”, προσθέτοντας ότι η διπλωματική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ταξίδεψε στο Μπιαρίτς, όπου η Γαλλία που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής της G7, ενισχύει τις προσπάθειες για την άμβλυνση της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον.

Στο Twitter, ο Ζαρίφ έγραψε ότι “συνάντησε τον @EmmanuelMacron στο περιθώριο της # G7Biarritz μετά μια εκτενή συζήτηση” με τον ομόλογό του της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.

Μέρκελ: Να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για την επίλυση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ – Ιράν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και της Γαλλίας νωρίτερα σήμερα “δεν ήταν μια εκδήλωση της G7” αλλά “μια παράλληλη εκδήλωση στο ίδιο μέρος” στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για την επίλυση της έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αποκλιμάκωσης – διαφορετικά πρέπει να φοβόμαστε μήπως το Ιράν υπαναχωρήσει ακόμη περισσότερο στις δεσμεύσεις του στην πυρηνική συμφωνία (του 2015), ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο”, είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

Η καγκελάριος είπε ότι είχε ενημερωθεί σύντομα μόνο ότι ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα μετέβαινε για συνομιλίες στο Μπιαρίτς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη δύο 19χρονοι που δήλωναν πίστη στo ISIS και σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστώνη
Έλεγαν ότι θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι να κόψουν τους λαιμούς των ανθρώπων και να επιτεθούν σε χριστιανούς και Εβραίους - Οι δύο νεαροί επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Τουρκία
Αστυνομικός του τμήματος Νέας Υόρκης (NYPD)
Η Κίνα ενισχύει τη ναυτική της ισχύ – Σε υπηρεσία το νεότερο αεροπλανοφόρο «Fujian» του Πεκίνου
Το «Fujian», το πρώτο κινεζικό πλοίο εξοπλισμένο με ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, συμβολίζει τη φιλοδοξία του Σι Τζινπίνγκ να ανταγωνιστεί τη ναυτική υπεροχή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Φουτζιάν
Ίλιγγο προκαλούν οι αποδοχές του Έλον Μασκ: Οι μέτοχοι της Tesla ενέκριναν αστρονομικό πακέτο σχεδόν 1 τρισ. δολάρια
Το δεκαετές «pay package» του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο αναλύεται σε δώδεκα δόσεις, ανάλογα με την εκπλήρωση στόχων και τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου
O CEO της TESLA Έλον Μασκ
Προκαλεί ξανά ο Κιμ Γιονγκ Ουν: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Νότιας Κορέας για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια
Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε μη αναγνωρισμένο βλήμα προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, οκτώ ημέρες μετά το «πράσινο φως» του Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή πυρηνοκίνητου υποβρυχίου για τη Σεούλ
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν