Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Γαλλία: 45.000 αστυνομικοί στους δρόμους της χώρας – Βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του 17χρονου

Γαλλία: 45.000 αστυνομικοί στους δρόμους της χώρας – Βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του 17χρονου

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία μετά τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού στην Τρίτη και τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται σε όλη τη χώρα.

Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα σήμερα το βράδυ, Παρασκευής προς Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για περισσότερα βίαια επεισόδια στους δρόμους μετά τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού αστυνομικού την Τρίτη.

Η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού, σήμερα το βράδυ.

«Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Επίσης λεηλατήθηκε ένα κατάστημα όπλων στο κέντρο της Μασσαλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, και αφαιρέθηκαν μερικά κυνηγετικά όπλα αλλά όχι πυρομαχικά, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία της Μασσαλίας.

Ένα άτομο συνελήφθη με ένα τουφέκι που πιθανότατα είχε πάρει από το κατάστημα όπλων, σύμφωνα με την αστυνομία. Το μαγαζί φρουρείται  από αστυνομικούς.

Με απόφαση Μακρόν στους δρόμους έχουν βγει τεθωρακισμένα για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών.

Επίσης έχουν σταματήσει τα δρομολόγια του τραμ και των λεωφορείων από τις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) ενώ ο δήμαρχος Μασσαλίας αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων σήμερα, έπειτα από την χθεσινή νύχτα ταραχών σε ολόκληρη την Γαλλία. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς σταμάτησαν την κυκλοφορία τους στις 19.00 στην πόλη.

Νωρίτερα ο Μακρόν είχε ζητήσει την βοήθεια των social media για την αντιμετώπιση των επεισοδίων. Τόνισε ότι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις αρχές της Γαλλίας για να κατευνάσουν τα βίαια επεισόδια.

Όπως ανέφερε, αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

«Έχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς αναβιώνουν στο δρόμο τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει», τόνισε.

Ένας νεκρός στη βορειοδυτική Γαλλία – Έπεσε από ταράτσα σούπερ μάρκετ

Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του σήμερα το απόγευμα όταν έπεσε από τη στέγη ενός καταστήματος στη βορειοδυτική Γαλλία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, καθώς οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα, σύμφωνα με πηγές.

Οι εκδοχές της αστυνομίας και της εισαγγελίας διίστανται ωστόσο για τις συνθήκες του δυστυχήματος: η πτώση του νεαρού σημειώθηκε “στο πλαίσιο μιας λεηλασίας” σε ένα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Ο εισαγγελέας της Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα, βεβαιώνει από την πλευρά του ότι αυτό το κατάστημα δεν “δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων”.

Το θύμα, ηλικίας περίπου 20 ετών, ανέβηκε μαζί με έναν άλλο νεαρό στη στέγη ενός εμπορικού κέντρου, που έχει πολλά κλειστά καταστήματα, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Τεγιέ.

Έπεσε από τη στέγη και αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας το πρωί. Ο νεαρός άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τεγιέ.

“Ο δεύτερος νεαρός, ο οποίος συνελήφθη, εξηγεί ότι οι δύο τους ανέβηκαν στη στέγη γύρω στις 5 το πρωί για να προσπαθήσουν να μπουν στο κατάστημα ώστε να πάρουν πίσω ένα αντικείμενο, που δεν διευκρινίζεται, το οποίο φέρεται να είχαν αφήσει μέσα”, πρόσθεσε.

Βανδαλισμοί και λεηλασίες σε δημόσια κτίρια, καταστήματα και αυτοκίνητα

Χιλιάδες νεαροί έχουν κάψει και προχωρήσει σε βανδαλισμούς σε δημόσια κτίρια, επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, κατέστρεψαν καταστήματα, έκαψαν αυτοκίνητα και επιδόθηκαν σε πλιάτσικο.

Μέσα σε 24 ώρες οι αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 800 προσαγωγές, πάνω από 400 στο Παρίσι και τα προάστιά του.Από την μανία του όχλου μόνο τη χθεσινή νύχτα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές περισσότερα από 490 κτίρια, 2000 αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί ενώ περισσότερες από 3500 κλήσεις δέχθηκε για φωτιά η πυροσβεστική.

Έκκληση της μητέρας του νεαρού που σκοτώθηκε για ειρηνικές διαδηλώσεις

Η μητέρα του αδικοχαμένου Ναέλ μίλησε σε Γαλλικό μέσο ζητώντας ειρηνικές διαδηλώσεις και δικαιοσύνη για το νεκρό παιδί της. Τόνισε πως η αστυνομία δεν είναι εχθρός.

«Δεν κατηγορώ την αστυνομία, κατηγορώ μόνο έναν άνθρωπο, αυτόν που πήρε την ζωή του γιου μου. Δεν έπρεπε να σκοτώσει το παιδί μου, υπήρχαν άλλοι τρόποι να κάνει έλεγχο. Δεν έπρεπε να σκοτώσει τον γιο μου. Μία σφαίρα, μία σφαίρα από τόσο κοντά στο κορμί του, όχι».

 



Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις