Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Γαλλία: 7 γυναίκες έχουν καταγγείλει τον πρώην παρουσιαστή ειδήσεων για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις

Γαλλία: 7 γυναίκες έχουν καταγγείλει τον πρώην παρουσιαστή ειδήσεων για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις

Νέα κατάθεση σχετικά με τις καταγγελίες εις βάρος του για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις από τουλάχιστον 7 γυναίκες έδωσε ο δημοσιογράφος και πρώην σταρ της γαλλικής τηλεόρασης, Πατρίκ Πουάβρ ντ’ Αρβόρ, τον περασμένο Ιούλιο, όπως έκανε γνωστό σήμερα (20.9.2022) το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο δικαστικές πηγές καθώς και άλλες πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο πρώην σταρ παρουσιαστής και δημοσιογράφος της τηλεφημερίδας του TF1 αμφισβητεί τις κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις και ανακρίθηκε για αυτές τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι αποτελεί στόχο δύο δικαστικών ερευνών στη Ναντέρ (περιφέρεια του Παρισιού). Όμως, οι δικηγόροι του δεν ήταν άμεσα προσβάσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Οι δύο έρευνες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις

Η πρώτη, η οποία διεξάγεται από την εισαγγελία, άρχισε έπειτα από δύο προσφυγές το Δεκέμβριο 2021, η μία για βιασμό το 1985 και η άλλη για σεξουαλική επίθεση το 2013. Τα αδικήματα αυτά φαίνονται να έχουν παραγραφεί.

Από το Δεκέμβριο μέχρι φέτος το καλοκαίρι, τουλάχιστον 7 γυναίκες, ηλικίας από περίπου 20 μέχρι περίπου 60 ετών, έχουν καταθέσει στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, διευκρίνισε η πηγή που ασχολείται με την υπόθεση. Τουλάχιστον τρεις απ’ αυτές κατέθεσαν μήνυση.

Την Τετάρτη, η εφημερίδα Libération δημοσίευσε τις μαρτυρίες τριών γυναικών συγγραφέων, οι οποίες κατήγγειλαν βιασμούς και έθεταν ερωτήματα για την επιείκια που, σύμφωνα με τις ίδιες, έδειχνε στον πρώην δημοσιογράφο ο κόσμος των εκδόσεων.

Ανάμεσά τους, η Μπενεντίκτ Μαρτέν καταγγέλλει μια σεξουαλική επίθεση το Νοέμβριο 2003, όταν ήταν 24 ετών, και η Αν Κοκίλ-Γκλεζ ένα βιασμό το 1985, όταν ήταν 16 ετών.

Μια δεύτερη έρευνα διεξάγεται από την εισαγγελία της Ναντέρ, την οποία έχει αναλάβει ανακριτής και η οποία αφορά τις κατηγορίες για βιασμούς που έχει διατυπώσει η συγγραφέας Φλοράνς Πορσέλ.

Η Φλοράνς Πορσέλ, ηλικίας σήμερα 39 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που κατέθεσε μήνυση το Φεβρουάριο 2021. Κατηγορεί τον Πατρίκ Πουάβρ ντ’ Αρβόρ ότι την εξανάγκασε σε σεξουαλική επαφή το 2004 και σε στοματικό σεξ το 2009.

Ακολούθησε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώθηκαν οι μαρτυρίες 22 άλλων γυναικών για βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και/ή σεξουαλική παρενόχληση. Η έρευνα μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια τον Ιούνιο 2021, στην πλειονότητα των υποθέσεων εξαιτίας παραγραφής.

Η Φλοράνς Πορσέλ είχε τότε υποβάλει και πάλι μήνυση, αυτή τη φορά με παρουσία πολιτικής αγωγής, για να πετύχει την έναρξη μιας νέας έρευνας από ανακριτές.

Στο τέλος Ιουνίου, το ανακριτικό τμήμα του εφετείου των Βερσαλλιών επεξέτεινε το πεδίο αυτών των ερευνών στα γεγονότα που φαινόταν να έχουν παραγραφεί, υπενθυμίζοντας πως η ματαίωση των διώξεων δεν ήταν αναπόφευκτη και πως το σημείο εκκίνησης της περιόδου, στη διάρκεια της οποίας η δικαιοσύνη μπορεί να ερευνήσει, μπορούσε σε ορισμένες περιπτώσεις να μετατεθεί.

Αυτό συμβαίνει κυρίως αν οι ερευνητές αποφανθούν πως τα αδικήματα επανελήφθησαν κατά συρροή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις