Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γαλλία: Διακόπηκε η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση μετά την άσεμνη χειρονομία του υπουργού Δικαιοσύνης

Γαλλία: Διακόπηκε η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση μετά την άσεμνη χειρονομία του υπουργού Δικαιοσύνης

Τεταμένη ήταν η κατάσταση στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας με τη συζήτηση να διακόπτεται για λίγα λεπτά, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί «απάντησε» στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της δεξιάς παράταξης με άσεμνη χειρονομία, όταν ο πολιτικός του αντίπαλος του υπενθύμισε τις περιπέτειές του με τον νόμο.

Η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση αφορούσε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι δράστες βίαιων εγκλημάτων δεν θα έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για αιρετά αξιώματα στη Γαλλία. 

Κατά τη διάρκειά της, ο πρόεδρος της ομάδας των Ρεπουμπλικανών, ο Ολιβιέ Μαρλέ, αναφέρθηκε σε πολλές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται μέλη της προεδρικής πλειοψηφίας, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τα αίματα «άναψαν» όταν ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί «απάντησε» κάνοντας δύο φορές άσεμνη χειρονομία, ζητώντας μετά συγγνώμη και εξηγώντας ότι «δεν απευθυνόταν στον βουλευτή Μαρλέ» αλλά στην «προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας».

https://twitter.com/GuyaneActu/status/1633159654988562433

Ο Ντιπόν-Μορετί, ένας γνωστός νομικός, κατηγορείται από ενώσεις δικαστών και την οργάνωση κατά της διαφθοράς Anticor ότι χρησιμοποιεί το αξίωμα του υπουργού για να «κλείσει τους λογαριασμούς του» με δικαστές με τους οποίους είχε βρεθεί αντιμέτωπος όταν ασκούσε τη δικηγορία.

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR), το οποίο είναι αρμόδιο να εξετάζει υποθέσεις υπουργών, διέταξε τον Οκτώβριο του 2022 την παραπομπή του σε δίκη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με εν ενεργεία υπουργό Δικαιοσύνης. Οι συνήγοροί του έχουν προσφύγει κατά της απόφασης.

Η συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης διακόπηκε για σύντομο χρονικό διάστημα και συνεχίστηκε αφού ο Ντιπόν-Μορετί ζήτησε συγγνώμη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις