Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Γαλλία: Είχαν το μυαλό τους στον τελικό του Μουντιάλ! Με απρόοπτα η παρέλαση της 14ης Ιουλίου – video

Γαλλία: Είχαν το μυαλό τους στον τελικό του Μουντιάλ! Με απρόοπτα η παρέλαση της 14ης Ιουλίου – video

Ένα λάθος και ένα μικρό ατύχημα, μπροστά στα μάτια του Εμανουέλ Μακρόν, σημάδεψαν τη σημερινή στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου στο Σανζ Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος… δαγκωνόταν όταν το ένα από τα εννέα Alphajet, που θα σχημάτιζαν στον ουρανό τη γαλλική σημαία, έβγαλε κόκκινο και όχι μπλε καπνό!

Μολονότι στα social media κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα η φήμη ότι αυτό έγινε σκόπιμα και ότι το κόκκινο χρώμα συμβόλιζε το αίμα που έχυσαν για την πατρίδα τους οι Γάλλοι στρατιώτες, οι διοργανωτές, η Πολεμική Αεροπορία, παραδέχτηκαν ότι ήταν απλώς ένα λάθος. Το αεροσκάφος είχε εφοδιαστεί με κόκκινη και όχι με μπλε μπογιά.

Στα εννέα Alphajet επέβαιναν και τρεις τραυματίες πολέμου, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας.

Το ατύχημα

Το δεύτερο απρόοπτο σημειώθηκε ακριβώς μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, όταν δύο μοτοσικλετιστές της αστυνομίας συγκρούστηκαν μεταξύ τους, ευτυχώς με χαμηλή ταχύτητα. Οι δύο αστυνομικοί εκτελούσαν φιγούρες, στο πλαίσιο μιας “χορογραφίας” στην οποία συμμετείχαν μοτοσικλέτες, άλογα και πεζοί στρατιώτες.

Οι αστυνομικοί πάντως σηκώθηκαν πολύ γρήγορα, υπό το βλέμμα του προέδρου Μακρόν, ο οποίος τους χαμογέλασε με κατανόηση.

Εντυπωσιακές εικόνες

Στους φετινούς εορτασμούς, επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Χσιέν Λόονγκ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο. Φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Ιαπωνίας ενώ, εδώ και 20 χρόνια, πιλότοι της Σιγκαπούρης εκπαιδεύονται στη γαλλική βάση του Καζό.

Σημαιοφόροι των δύο ασιατικών κρατών βρίσκονταν στην κεφαλή της παρέλασης, πλάι σε σημαιοφόρο που θα έφερε το γαλλικό εθνικό σύμβολο. Τους πλαισίωναν επτά στρατιώτες από κάθε εθνικότητα.

Ιδιαίτερες τιμές αποδόθηκαν στις μονάδες που εστάλησαν να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό μετά το καταστροφικό πέρασμα τον περασμένο Σεπτέμβριο των τυφώνων Ίρμα και Μαρία από τις Γαλλικές Αντίλλες.

Συνολικά, 4.290 στρατιώτες, 220 οχήματα, 250 άλογα, 64 αεροπλάνα και 30 ελικόπτερα συμμετείχαν στη φετινή παρέλαση.

Πάντως, πέρα από τα απρόοπτα, οι εικόνες από την στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου ήταν για άλλη μία φορά εντυπωσιακές…

Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις