Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γαλλία – Εκλογές: Χαμόγελα, πανηγυρισμοί αλλά και απογοήτευση στα στρατόπεδα των υποψηφίων

Γαλλία – Εκλογές: Χαμόγελα, πανηγυρισμοί αλλά και απογοήτευση στα στρατόπεδα των υποψηφίων

Υποστηρικτές του κεντρώου υποψηφίου για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, οι οποίοι προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, πανηγύριζαν χθες το βράδυ κρατώντας σημαίες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ ψηφοφόροι των δύο βασικών, παραδοσιακών κομμάτων εγκατέλειπαν σιωπηλά τα σχεδόν άδεια στρατηγεία τους.

Σε ένα κατάμεστο συνεδριακό κέντρο στο Πορτ ντε Βερσάιγ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, χιλιάδες νέοι, οπαδοί του Μακρόν – πολλοί από αυτούς φοιτητές που ψήφισαν για πρώτη φορά – χειροκροτούσαν, τραγουδούσαν και αγκαλιάζονταν υπό τους εκκωφαντικούς ήχους ντίσκο και χιπ χοπ μουσικής. Στην άλλη άκρη της πόλης λιγοστοί υποστηρικτές του Μπενουά Αμόν, του υποψήφιου του ηττηθέντος απερχόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, έφευγαν σιωπηλοί από συνεδριακό κέντρο στο κεντρικό Παρίσι.

Υποστηρικτές του Μακρόν

Απογοητευμένοι οπαδοί του Μελανσόν

Σημαίες της Γαλλίας και της ΕΕ ήταν πεταμένες στο πάτωμα καθώς οι σερβιτόροι μάζευαν το μικρό μπαρ όπου είχαν προσφερθεί μόνο μη αλκοολούχα ποτά. Η ομάδα που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Αμόν, ο οποίος αναμενόταν να χάσει και σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό στη σύγχρονη ιστορία του κόμματος, δεν είχε μπει στον κόπο να παραγγείλει σαμπάνιες, όπως σχολιάζει το Reuters.

Καθώς εμφανίστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα στις γιγαντοοθόνες στις οκτώ το βράδυ (τοπική ώρα) κάποιοι από τους υποστηρικτές του Φρανσουά Φιγιόν φώναξαν οργισμένοι, αντιλαμβανόμενοι πλέον την ήττα του συντηρητικού υποψηφίου. Μια νεαρή γυναίκα, μέλος της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Φιγιόν, ξέσπασε σε λυγμούς και βγήκε από την μεγάλη αίθουσα όπου την ώρα εκείνη βρίσκονταν κυρίως δημοσιογράοφοι. Όσο περνούσε η ώρα τόσο βάραινε η ατμόσφαιρα.

Υποστηρικτές του Φιγιόν

Απογοητευμένοι συνεργάτες του Αμόν

“Ήρθα εδώ περισσότερο από περιέργεια παρά από απογοήτευση. Ο Φιγιόν μας κάλεσε να ψηφίσουμε τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο και γι αυτό θέλαμε να ακούσουμε την ομιλία του”, είπε ο φοιτητής Βιοτεχνολογίας Τομάς Ζουκλά, 21 ετών.
Το επινίκιο πάρτυ της Λε Πεν πραγματοποιήθηκε στο αθλητικό κέντρο Φρανσουά Μιτεράν στην πόλη Ενέν Μπομόν της βόρειας Γαλλίας, προπύργιο του ακροδεξιού της Εθνικού Μετώπου. Η Λε Πεν ήταν και η μοναδική από τους βασικότερους υποψήφιους που πέρασε το βράδυ εκτός πρωτεύουσας.

Με την εμφάνιση των πρώτων αποτελεσμάτων οι ψηφοφόροι της άρχισαν να φωνάζουν “Η Μαρίν Πρόεδρος”. Οι οπαδοί της τραγουδούσαν ξανά και ξανά την Μασσαλιώτιδα. Μια γυναίκα έκανε διαρκώς το σήμα της νίκης και φώναζε “Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω, επιτέλους!”. “Απόψε είναι ώρα για πάρτυ”, είπε η κομμώτρια Ορόρ Καπέλ καθώς περίπου 300 ακροδεξιοί υποστηρικτές χόρευαν τρενάκι και ο δήμαρχος της περιοχής Στιβ Μπριουά λικνιζόταν στους ρυθμούς του τραγουδιού “I love rock and roll”.

Στο στρατόπεδο της Λε Πεν

Πανηγύρια καιν χοροί στου... Μακρόν

Αλλά και οι υποστηρικτές του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν απογοητεύτηκαν αφού η Λε Πεν και όχι εκείνος θα αναμετρηθεί με τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Σε μια βαριά ατμόσφαιρα έξω από ένα μπαρ στο βόρειο Παρίσι, όπου ο Μελανσόν διοργάνωσε την εκλογική του βραδιά, δεκάδες οπαδοί του φώναζαν συνθήματα για αντίσταση. Όπως και ο ίδιος ο Μελανσόν πολλοί από αυτούς αρνήθηκαν να πουν αν θα ψηφίσουν τον Μακρόν ώστε να εμποδίσουν την Λεπέν να νικήσει–μια δέσμευση στην οποία έχουν ήδη προβεί οι Φιγιόν και Αμόν.

Ο 37χρονος Φαρίντ, ένας από τους οπαδούς του Μελανσόν, ο οποίος είναι άνεργος, είπε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαϊου. “Θα μείνω σπίτι. Έληξε το παχνίδι, ο Μακρόν είναι ήδη πρόεδρος. Δεν έχω δουλειά. Μακρόν, Λεπέν, όλοι ίδιοι είναι”.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ και φωτό από Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε