Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Γαλλία: Επαναπατρίζονται παιδιά των Γάλλων τζιχαντιστών

Γαλλία: Επαναπατρίζονται παιδιά των Γάλλων τζιχαντιστών

Οι γαλλικές αρχές επαναπάτρισαν σήμερα «πολλά» παιδιά τζιχαντιστών, «ορφανά και ασυνόδευτα, ηλικίας 5 ετών και κάτω, που βρίσκονταν σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα παιδιά αυτά αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης ιατρικής και ψυχολογικής παρακολούθησης και παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο κείμενο, όπου δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των παιδιών, υπογραμμίζεται πως «οι συγγενείς, που ήταν σε επαφή με το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, ενημερώθηκαν».

«Η Γαλλία ευχαριστεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για τη συνεργασία τους, που κατέστησε δυνατό αυτό το αποτέλεσμα. Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση αυτών των πολύ μικρών παιδιών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα», προσθέτει το υπουργείο.

“Ανατροπή” μετά τις δηλώσεις Μακρόν

Προχθές βράδυ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε να μην δίνει πολλές ελπίδες στις οικογένειες, που ζητούν εδώ και πολλούς μήνες την επιστροφή των παιδιών τους, για να δικαστούν στη Γαλλία, και των εγγονιών τους, στο όνομα της προστασίας της παιδικής ηλικίας.

«Όσον αφορά τα παιδιά, ακολουθείται μια προσέγγιση κατά περίπτωση, ιδιαίτερα σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Είναι μια ανθρωπιστική προσέγγιση την οποία ακολουθούμε με πολλή προσοχή», είχε δηλώσει ο Μακρόν από το Ναϊρόμπι.

«Όσον αφορά τους ενήλικες Γάλλους πολίτες, μαχητές και τζιχαντιστές που ακολούθησαν το Νταές στο Λεβάντε, η θέση της Γαλλίας δεν έχει αλλάξει: πρέπει να δικαστούν στην περιφέρεια όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους», υπογράμμισε εξάλλου σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι ταυτόχρονα ένα θέμα δικαιοσύνης όσο και ασφάλειας», προσθέτει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις