Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Γαλλία: Φαβορί ο Ζιπέ, κατρακύλα για Σαρκοζί – Σημάδια ανάκαμψης από Ολάντ

Ο Αλέν Ζιπέ παραμένει φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017, ενώ η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στον νυν πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ έχει ανακάμψει ελαφρά σε σύγκριση με τα χαμηλά ποσοστά του προηγούμενου μήνα, δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις του Harris Interactive για τη γαλλική δημόσια τηλεόραση και της YouGov για το iTele και τη Huffington Post φέρνουν κακά νέα για τον κυριότερο αντίπαλο του Ζιπέ στην αναμέτρηση για το χρίσμα της κεντροδεξιάς, τον Νικολά Σαρκοζί, που υποχωρεί και στις δύο, επιβεβαιώνοντας μια τάση που παρατηρήθηκε σε άλλες πρόσφατες έρευνες.

Η δημοσκόπηση του Harris για τις προθέσεις ψήφου δείχνει πως ο Ζιπέ θα κερδίσει τις προκριματικές του Νοεμβρίου απέναντι στον Σαρκοζί με 39% στον πρώτο γύρο έναντι 35% για τον πρώην πρόεδρο.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου το ίδιο ινστιτούτο έδειχνε τους δύο αντιπάλους να μάχονται στήθος με στήθος με ποσοστά 37% ο καθένας.

Στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς, ο Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός και ο μεγαλύτερος σε ηλικία μεταξύ των κύριων υποψηφίων (71 ετών), θα εξασφάλιζε το 53% των ψήφων έναντι 47% του Σαρκοζί, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

Η δημοσκόπηση της YouGov εστιάζει από την πλευρά της στα ποσοστά έγκρισης των πιθανών υποψηφίων. Σύμφωνα με τη Huffington Post, το 16% των ψηφοφόρων έχει ευνοϊκή γνώμη για τον Σοσιαλιστή Ολάντ έναντι 14% τον περασμένο μήνα, η καλύτερη επίδοσή του από τον Μάιο.

Χωρίς να δίνει περισσότερα συγκρίσιμα ποσοστά, η δημοσκόπηση έδειξε πως ο Ζιπέ είναι μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, ενώ ο Σαρκοζί έχει κατακρημνιστεί στις πέντε τελευταίες θέσεις, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοσή του μετά την επιστροφή του στην πολιτική το 2014.

Η μικρή ανάκαμψη στη δημοτικότητα του Ολάντ σημειώνεται παρά τα αρνητικά στοιχεία για την ανεργία τον Αύγουστο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό όσων δεν έχουν εργασία –παραμένει πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού– είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γάλλων ψηφοφόρων.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, έδειξε πως ο Ολάντ μπορεί να μην έχει καν την ευκαιρία να είναι υποψήφιος. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο αντίπαλός του Αρνό Μοντεμπούρ προηγείται στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που είναι πιθανόν να διεξαχθεί τον Ιανουάριο. Η Huffington Post ανέφερε επίσης πως ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ένας άλλος πιθανός υποψήφιος της αριστεράς, έχει μπει στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων στις δημοσκοπήσεις της.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά πως όποιος κερδίσει το χρίσμα του υποψηφίου του κεντροδεξιού κόμματος θα κερδίσει και τις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.

Η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θεωρείται πολύ πιθανό να είναι η άλλη υποψήφια που θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά σχεδόν σίγουρα θα χάσει από τον αντίπαλό της, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε