Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Γαλλία: Φόβοι και για τρίτο κύμα κορονοϊού! “Ίσως έχουμε lockdown και μετά την 1η Δεκεμβρίου”

Γαλλία: Φόβοι και για τρίτο κύμα κορονοϊού! “Ίσως έχουμε lockdown και μετά την 1η Δεκεμβρίου”

Καθόλου αισιόδοξες δεν είναι οι προβλέψεις για τον κορονοϊό στην Γαλλία, καθώς υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα ένα τρίτο κύμα! 

Ο Βεράν δήλωσε επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι πιθανόν γύρω στο ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι μολυσμένοι από τον ιό αυτή τη στιγμή στη Γαλλία.

Ίσως και μετά την 1η Δεκεμβρίου το lockdown

Ο επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί από την πλευρά του δήλωσε πως η καραντίνα που θα επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία μπορεί να παραταθεί πέραν της 1ης Δεκεμβρίου, δηλαδή της ημερομηνίας που ορίστηκε σε αρχικό στάδιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες Τετάρτη κατά το διάγγελμά του ότι η Γαλλία μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα καραντίνας που θα ισχύσουν από αύριο Παρασκευή τα μεσάνυχτα αν τα νέα κρούσματα του κορονοϊού μειωθούν ξανά σε περίπου 5.000 την ημέρα από περίπου 40.000 που είναι τώρα.

Ωστόσο ο Ντελφρεσί σημείωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως αυτό θα μπορεί να έχει επιτευχθεί ως την 1η Δεκεμβρίου.

click4more: Αίμα και τρόμος στην Γαλλία! Επίθεση μέσα σε εκκλησία στη Νίκαια – Αποκεφάλισε μια γυναίκα και έναν άνδρα (pics, video)

“Ως την 1η Δεκεμβρίου, δεν θα έχουμε πέσει στα 5.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Αυτό μπορώ να σας το πω ευθέως ήδη από σήμερα. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο”, υπογράμμισε ο Ντελφρεσί, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία της COVID-19.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ διευκρίνισε σήμερα σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό RTL ότι τα πάρκα στο Παρίσι θα μείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του νέου lockdown που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Μακρόν, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που είχε επιβληθεί καραντίνα στη Γαλλία κατά την οποία είχαν κλείσει.

Υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία

Επίσης ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε πως η χρήση μάσκας στα σχολεία “θα επεκταθεί στα παιδιά του δημοτικού ήδη από την ηλικία των 6 ετών.

“Από την Δευτέρα, όταν επιστρέφουν τα παιδιά στα σχολεία, το υγειονομικό πρωτόκολλο θα τροποποιηθεί και θα ενισχυθεί για να διασφαλίσει την προστασία όλων των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονιών των μαθητών βάσει της σύστασης που μας έκανε την Τετάρτη το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας”, εξήγησε ο Καστέξ.

Μάλιστα ο Γάλλος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δεύτερου, “βίαιου” και “ξαφνικού” κύματος της επιδημίας covid-19, ενώ διευκρίνισε τα μέτρα του lockdown.

“Αναμέναμε” το δεύτερο κύμα της επιδημίας, όμως “καμία χώρα δεν είχε προβλέψει ότι θα επεκταθεί με τόσο ξαφνικό και βίαιο τρόπο”, υπογράμμισε ο Καστέξ.

“Δεν έχω σταματήσει να καλώ σε επαγρύπνηση”, τόνισε. “Κάποιοι που σήμερα μας λένε ότι έπρεπε να έχουμε δράσει και με πιο αυστηρά μέτρα ή ότι δεν κάναμε αρκετά, τότε μας κατηγορούσαν ότι κάναμε πολλά”, κατήγγειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές διαστηριότητες, ο Καστέξ σχολίασε ότι “η τηλεργασία πρέπει να επεκταθεί όσο γίνεται”, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συστήνει στον ιδιωτικό τομέα την εφαρμογή της αποκλειστικής τηλεργασίας “σε όλες τις δραστηριότητες” στις οποίες αυτό είναι εφικτό.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο, φυσικά σε ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες”, εξήγησε ο Καστέξ διότι, όπως είπε “η ανεργία και η φτώχεια επίσης σκοτώνουν”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις