Κόσμος

Γαλλία: Η Αμάλ έφτασε στο Καλαί, τον προτελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής της «Οδύσσειας»

Η γιγαντιαία μαριονέτα Αμάλ, η «εκπρόσωπος» των παιδιών-προσφύγων όλου του κόσμου, έφτασε την Κυριακή στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, το λιμάνι όπου συγκεντρώνονται οι επίδοξοι μετανάστες προσπαθώντας να φτάσουν στη Βρετανία. Η «μικρή Αμάλ» θα περάσει και η ίδια τη Μάγχη, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων.

Το ταξίδι της Αμάλ, μιας μαριονέτας ύψους 3,5 μέτρων, ξεκίνησε τον Ιούλιο από την Τουρκία. Αφού πέρασε από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, θα καταλήξει στο Μάντσεστερ της Βρετανίας.

Η «οδύσσειά» της έχει ως στόχο να κινητοποιήσει την Ευρώπη για την τύχη των μεταναστών και ιδίως των ασυνόδευτων παιδιών ή εκείνων που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους. Μεταφέρει το μήνυμα «μη με ξεχνάτε», εξήγησε η βρετανική οργάνωση “Good chance Theatre” που είχε την ιδέα αυτής της «παράστασης».

Στο Καλαί, κοντά στο φρούριο Βιε Φορ-Νιελέ, την υποδέχτηκαν περίπου 400 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικοί της αντιπολίτευσης. «Η δήμαρχος Νατάσα Μπουσάρ (πρόσκειται στη δεξιά) αρνήθηκε να πάει τη Αμάλ στην παραλία και να διασχίσει την πόλη, για αυτό η συνοικία μας την υποδέχτηκε όσο πιο διακριτικά μπορούσε», σχολίασε η Μαρτίν, μια ακτιβίστρια της οργάνωσης Secours Catholique.

Ελάχιστοι μετανάστες βρίσκονταν μέσα στο πλήθος. Από την άλλη πλευρά του φρουρίου, περισσότεροι από 400 άνθρωποι περίμεναν να τους μοιράσουν τρόφιμα.

Η Αμάλ θα συνεχίσει το βράδυ τον περίπατό της κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και στη συνέχεια θα φύγει για τη Βρετανία, όχι με φουσκωτό αλλά μέσω της σήραγγας της Μάγχης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Μπέργκε Μπρέντε λόγω των αρχείων Επστάιν
Τα αρχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφεραν πως ο Μπόργκε Μπρέντε συμμετείχε σε τρία επιχειρηματικά δείπνα με τον Επστάιν και επικοινωνούσε με τον χρηματιστή μέσω emails και SMS
Borge Brende
Ακόμη ένα πλήγμα για τον έκπτωτο πρίγκιπα Άντριου: Του απαγόρευσαν να κάνει ιππασία μετά τη σύλληψή του για την υπόθεση Επστάιν
Ο Άντριου, από τον οποίο ο αδελφός του βασιλιάς Κάρολος αφαίρεσε όλους τους βασιλικούς τίτλους πέρυσι, συνελήφθη στο σπίτι του το πρωί της περασμένης Πέμπτης
Ο Άντριου κάνει ιππασία στο Γουίνδσορ
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με την κόρη του Κιμ Τζου Ε και ασορτί καπαρντίνες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ
Το 9ο συνέδριο του Κόμματος Εργατών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (25.02.2026) με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και τη υπόσχεση για περισσότερα πυρηνικά όπλα, εικόνες και βίντεο
Με ίδιες καπαρντίνες ο Κιμ Γιονγκ Ουν με την κόρη του Κιμ Τζου Ε