Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γαλλία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Τρεμπ

Γαλλία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Τρεμπ
Φωτογραφία Reuters

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, χωρίς να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έδωσε άλλες πληροφορίες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ…

Τρόμος από την ομηρία στο σούπερ μάρκετ

«Θα σας σκοτώσω όλους! Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» με αυτές τις λέξεις, ένας 30χρονος άνδρας -γνωστός στις αρχές σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες- σκόρπισε πανικό σε σούπερ μάρκετ της πόλης Τρεμπ στη νότια Γαλλία. Μπήκε στο κτίριο και πήρε ομήρους όσους βρίσκονταν εκεί. Ο 30χρονος (Μαροκινός κατά πληροφορίες) είχε νωρίτερα επιτεθεί σε αστυνομικούς στην πόλη Καρκασόν (σ.σ. σχεδόν 5 χιλιόμετρα μακριά από την Τρεμπ). Κι όχι μόνο αυτό: είχε εκτελέσει κι άλλον έναν άνθρωπο, στην ίδια πόλη!

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής. Και μετά από σχεδόν πέντε ώρες, η αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις αποφάσισαν να εισβάλουν στο σούπερ μάρκετ όπου κρατούσε τους ομήρους. Η Figaro και το BBC μετέδωσαν ότι ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Το πρακτορείο Reuters και το γαλλικό δίκτυο BFM μετέδωσαν ότι ο 30χρονος άνδρας, που από την πρώτη στιγμή δήλωσε πίστη στον ISIS, ζητούσε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντελσλάμ. Πρόκειται για τον μοναδικό επιζώντα από τους τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν το Παρίσι το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου του 2015, με τις συγχρονισμένες επιθέσεις στο Stade de France, το Bataclan και την Place de la Republique.

Τρεμπ Γαλλία όμηροι τζιχαντιστής

Την έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση έχει αναλάβει η εισαγγελία του Παρισιού. Επί τόπου πήγε και ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας, Φρανσουά Μολέν.

Ο δράστης φέρεται να ήταν 30 ετών, Μαροκινός και να ήταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές για τη μεταστροφή του στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό.

Επιθέσεις σε Τρεμπ και Καρκασόν

Για ώρες η Γαλλία και η πόλη της Τρεμπ έζησαν το απόλυτο θρίλερ. Το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από ένα απίστευτο θρίλερ, επιβεβαίωσε τον δήμαρχο της πόλης: οι νεκροί από την ομηρία είναι δυο. Τοπικά ΜΜΕ και η Figaro αναφέρουν ότι ο ένας νεκρός είναι ο κρεοπώλης του σούπερ μάρκετ.

Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται στο Reuters ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους σοβαρά κατά την εισβολή του δράστη στο Super U. Ανάμεσα στους τραυματίες ένας 45χρονος αστυνομικός, που οικειοθελώς δέχτηκε να αντικαταστήσει γυναίκα όμηρο στο σούπερ μάρκετ. Η κατάσταση της υγείας του δεν είναι γνωστή.

Φωτογραφία Reuters

Το ραδιόφωνο Europe 1 μετέδωσε ότι υπάρχουν και 10 τραυματίες. Δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι. Πριν φτάσει στην Τρεμπ, ο δράστης είχε κάνει δυο επιθέσεις στην πόλη Καρκασόν. Η μια κατά πέντε αστυνομικών, με έναν σοβαρά τραυματία. Είχε επίσης εκτελέσει με μια σφαίρα στο κεφάλι άλλο ένα άτομο, στην Καρκασόν!

Τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν εξαρχής ως τρομοκρατική επίθεση. Στο σημείο βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ.

Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις πήγαν στο σημείο και απέκλεισαν την περιοχή, ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το σούπερ μάρκετ.

Δήλωσε πίστη στον ISIS

Ήταν περίπου 11:15 το πρωί της Παρασκευής όταν ο άνδρας εισέβαλε στο σούπερ μάρκετ. Είναι οπλισμένος πιστόλι, μαχαίρια και χειροβομβίδες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναξε «θα σας σκοτώσω όλους! Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» πριν πάρει ομήρους όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σούπερ μάρκετ. Ο δράστης δήλωσε πίστη στον ISIS.

Το πρακτορείο Reuters και το γαλλικό δίκτυο BFM μετέδωσαν ότι ο δράστης ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντελσλάμ, του μοναδικού βομβιστή που επέζησε από την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως ο δράστης είχε υποστηρίξει ότι η επίθεση έγινε ως εκδίκηση για όσα γίνονται στη Συρία.

Φωτογραφία EPA

Οι επιθέσεις στην Καρκασόν

Πριν φτάσει στο σούπερ μάρκετ στην πόλη Τρεμπ, ο δράστης είχε κάνει μια άλλη επίθεση κι έναν φόνο.

Το κουβάρι αρχίζει σιγά σιγά να ξετυλίγεται. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πολλές πηγές, αναφέρει ότι ο 30χρονος έκλεψε το αυτοκίνητο με το οποίο έφτασε στην Τρεμπ. Προκειμένου να το κλέψει, σκότωσε – με μια σφαίρα στο κεφάλι- τον έναν επιβάτη του και τραυμάτισε τον οδηγό του.

Στη συνέχεια, πάντα στην πόλη Καρκασόν, βρήκε στο δρόμο του πέντε αστυνομικούς που έκαναν τζόκιγνκ.

Τους πλησίασε με το αυτοκίνητο, πυροβόλησε τον έναν και εξαφανίστηκε. Κι εδώ οι πληροφορίες, αρχικά, ήταν συγκεχυμένες. Αρχικά, υπήρξε η πληροφορία ότι ο αστυνομικός είχε δεχτεί χτύπημα στον ώμο. Το BFM μετέδωσε πως ο αστυνομικός έχει τραυματιστεί στον πνεύμονα και είναι σε κρίσιμη κατάσταση!

Αυτό επιβεβαίωσε και η Ένωση αστυνομικών μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. Η σφαίρα, αναφέρει, πέρασε τρία εκατοστά από την καρδιά του αστυνομικού. Η κατάστασή του είναι σταθερή.

Με το ίδιο αυτοκίνητο που οδηγούσε όταν πυροβόλησε τους αστυνομικούς, κατευθύνθηκε στο σούπερ μάρκετ. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε από την αστυνομία στο πάρκινγκ του κτιρίου.

Η πόλη που βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν πέντε χιλιόμετρα μακριά από την Τρεμπ.

Αργότερα έγινε γνωστό και κάτι ακόμα: ότι ο ίδιος δράστης είχε εκτελέσει με μια σφαίρα στο κεφάλι έναν άνθρωπο στην Καρκασόν. Δεν είναι γνωστό αν ο φόνος έγινε πριν ή μετά την επίθεση στους αστυνομικούς. Το μόνο σίγουρο ότι ο 30χρονος βρίσκεται πίσω και από τις τρεις αιματηρές επιθέσεις.

Φωτογραφία EPA

Θρίλερ με τους ομήρους

Συγκεχυμένες ήταν για ώρες οι πληροφορίες για το πόσους ομήρους κρατούσε ο δράστης. Περίπου στη 13:30 (ώρα Ελλάδας) ο δήμαρχος της Τρεμπ δήλωσε πως ο 30χρονος απελευθέρωσε τους ομήρους και είχε μείνει μόνος με έναν αστυνομικό στο εσωτερικό.

Η πληροφορία όμως δεν επιβεβαιώθηκε. Η χωροφυλακή ανακοίνωσε ότι η κατάσταση δεν είχε τελειώσει. Μέχρι που στις 15:45 έγινε γνωστό ότι η αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις που βρίσκονταν επί τόπου αποφάσισαν να κάνουν έφοδο στο σούπερ μάρκετ. Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη.

Φωτογραφία EPA

Μαρτυρίες τρόμου από την ομηρία

Υπάλληλος του Super U δήλωσε ότι είδε πολίτες να τρέχουν να σωθούν. Ένας άλλος άνδρας, που βρισκόταν μέσα στο σούπερ μάρκετ όταν μπήκε ο δράστης, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές. Όπως αναφέρει η Figaro, ο άνδρας αποκάλυψε ότι κατάφερε και μαζί με άλλους μπήκε σε ένα ψυγείο για να σωθούν.

Φωτογραφία EPA

«Ένας άνδρας φώναξε και πυροβόλησε πολλές φορές. Είδα την πόρτα ενός ψυγείου. Ζήτησε από τους άλλους να έρθουν για να κρυφτούμε. Ήταν 10 και μείναμε εκεί για μια ώρα. Ακούστηκαν κι άλλοι πυροβολισμοί. Καταφέραμε και βγήκαμε από μια έξοδο κινδύνου που βρισκόταν πίσω του. Φώναζε “ο Αλλάχ” και κάτι που δεν καταλάβαινα. Δεν τον είδα», περιέγραψε ο διασωθείς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις