Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Γαλλία και Γερμανία καταδικάζουν την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν την πρόσβαση γυναικών στα πανεπιστήμια

Γαλλία και Γερμανία καταδικάζουν την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν την πρόσβαση γυναικών στα πανεπιστήμια

Την απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες την πρόσβαση στα πανεπιστήμια της χώρας τους καταδίκασαν η Γερμανία και η Γαλλία. 

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ οι Ταλιμπάν «αποφάσισαν να καταστρέψουν το μέλλον της ίδιας τους της χώρας» απαγορεύοντας στις Αφγανές να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια και πρόσθεσε πως θα θέσει το ζήτημα αυτό στην Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

«Καταστρέφοντας το μέλλον των κοριτσιών και των γυναικών στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να καταστρέψουν το μέλλον της ίδιας τους της χώρας. Θα θέσω αύριο το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της G7», έγραψε στο Twitter η υπουργός, η χώρα της οποίας προεδρεύει της G7 μέχρι το τέλος του έτους. «Ο κόσμος κοιτάζει», πρόσθεσε απευθυνόμενη στους Αφγανούς αξιωματούχους.

Η γερμανική διπλωματία δεν διευκρίνισε το πλαίσιο αυτής της συζήτησης των επτά δυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία). Μπορεί να οργανωθεί μια τηλεφωνική συνεδρίαση, δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης σήμερα «με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» την εν λόγω απόφαση των αφγανικών αρχών, την οποία χαρακτήρισε «βαθιά σοκαριστική».

«Αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των αναρίθμητων παραβιάσεων και περιορισμών στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των Αφγανών που έχουν ανακοινωθεί από τους Ταλιμπάν», αντέδρασε η εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ Αν-Κλερ Λεζάντρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η Γαλλία υπενθυμίζει τη σταθερή δέσμευσή της υπέρ ενός παγκόσμιου δικαιώματος στην εκπαίδευση και την ιδιαίτερη προσοχή που αποδίδει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κοριτσιών, των εφήβων και των γυναικών».

Ερωτηθείσα αν οι χώρες της G7 μπορεί να αναφερθούν στο ζήτημα αυτό στην επόμενη συνεδρίασή τους, η Λεζάντρ δήλωσε: «δεν γνωρίζω αν αυτό το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη», όμως «θα υπάρξει πιθανότατα μια συλλογική καταδίκη» της απόφασης των Ταλιμπάν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις