Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Γαλλία – Κίτρινα γιλέκα: Χάος ξανά στο Παρίσι!

Γαλλία – Κίτρινα γιλέκα: Χάος ξανά στο Παρίσι!
Φωτογραφία: Reuters

Τα κίτρινα γιλέκα “κατέλαβαν” ξανά τη Γαλλία. Απίστευτες εικόνες βίας.
Πάνω από 650 οι προσαγωγές μόνο στο Παρίσι! Στους δρόμους θωρακισμένα οχήματα και έφιπποι αστυνομικοί.
Τουλάχιστον 30 οι τραυματίες, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι της Parisien!
Λεπτό προς λεπτό όσα έγιναν στην “Πόλη του Φωτός” μέσα από το live blogging του newsit.gr.

“Επελαύνουν” τα κίτρινα γιλέκα στην Γαλλία, με την τέταρτη ογκώδη διαδήλωση να έχει ξεκινήσει με μεγάλη ένταση από το πρωί του Σαββάτου, 08.12.2018.

Το κίνημα που ξεκίνησε ως αντίδραση στις αυξήσεις στα καύσιμα, κατέληξε να γιγαντωθεί και να ζητά πια το “κεφάλι” του Μακρόν με το σαφές μήνυμα να παραιτηθεί! Τα μέτρα ασφαλείας στην Γαλλία είναι πρωτοφανή, με 90.000 αστυνομικούς επί ποδός για να αποφευχθούν επεισόδια, ωστόσο το κλίμα ήταν “εκρηκτικό” με το καλημέρα και όλος ο πλανήτης κρατά την ανάσα του για το τι μπορεί να συμβεί απόψε.

Παρακολουθήστε όσα έγιναν μέσα από το live blogging του newsit.gr

 

Γαλλία – Κίτρινα γιλέκα: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης

Γαλλία κίτρινα γιλέκα

Με πόλη σε κατάσταση πολιορκίας μοιάζει σήμερα, Σάββατο 08.12.2018, το Παρίσι, για την τέταρτη διαμαρτυρία που έχουν προγραμματίσει τα κίτρινα γιλέκα. Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, παραμένουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του Άιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά παραμένουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Γαλλία κίτρινα γιλέκα

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως Louis Vuitton προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones θα είναι στη διάθεση της αστυνομίας. Από γης 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, πήραν θέση γύρω από τα Ηλύσια από τις επτά το πρωί. Γύρω στις 8.000 προβλέπονται οι αστυνομικοί και χωροφύλακες για το Παρίσι, που σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο θα είναι λιγότερο στατικοί και περισσότερο ευκίνητοι. Σε 89.000 ανέρχονται τα όργανα της τάξης που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Γύρω στις 7.00 το πρωί σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας 121 άτομα συνελήφθησαν για έλεγχο ταυτότητας και 32 εξ’ αυτών τέθηκαν υπό κράτηση.

Αργότερα έγινε γνωστό πως οι συλλήψεις έφτασαν σε τουλάχιστον 350!

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), έφτασαν από τα ξημερώματα τα πρώτα “κίτρινα γιλέκα”, που τούς υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο…

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις