Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Γαλλία – κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα υπερπόντια εδάφη

Γαλλία – κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα υπερπόντια εδάφη

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ εμφανίστηκε θορυβημένος σήμερα από την «δραματική» υγειονομική κατάσταση σε ορισμένα υπερπόντια εδάφη όπου πολύ μεγάλος αριθμός των κατοίκων «δυστροπεί» απέναντι στα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Στη μητροπολιτική Γαλλία η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ανησυχητική» στις ανατολικές περιφέρειες, καθώς τα κρούσματα «αυξάνονται ραγδαία», προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές υπηρεσίες υγείας.

«Ο εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος», επανέλαβε ο πρωθυπουργός ενώπιον αιρετών στο Λοτ-ε-Γκαρόν, όπου επισκέφθηκε ένα κέντρο εμβολιασμών και το τοπικό νοσοκομείο. Υπενθύμισε ότι, κατόπιν δικής του πρότασης, η κυβέρνηση κήρυξε χθες σε κατάσταση υγειονομικής ανάγκης πολλά υπερπόντια εδάφη. (Γουαδελούπη, Άγιος Βαρθολομαίος, Σεν Μαρτέν) ενώ στη Μαρτινίκα επιβάλλεται και πάλι λοκντάουν από αύριο Παρασκευή και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Η Μαρτινίκα, από τα 2.241 κρούσματα που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα έφτασε πλέον τα 3.537 και η τάση είναι ανοδική, αφού μόνο τις δυο πρώτες ημέρες τις εβδομάδας καταγράφηκαν άλλες 1.100 νέες μολύνσεις. Το ποσοστό θετικότητας πέρασε από τα 280 στα 995 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Στη Ρεϊνιόν, το γαλλικό νησί στον Ινδικό Ωκεανό, από αυτό το Σαββατοκύριακο και για δύο εβδομάδες θα εφαρμοστεί ένα είδος «μερικού λοκντάουν» κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυστηρής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο έπαρχος Ζακ Μπιλάντ. Την ημέρα οι κάτοικοι θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από την κατοικία τους (5 χιλιόμετρα την Κυριακή) και να φορούν υποχρεωτικά μάσκα παντού.

Στη μητροπολιτική Γαλλία, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική από την Τρίτη σε μεγάλο μέρος των δυτικών ακτών, μέχρι τα σύνορα με την Ισπανία, λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα. Στην ανατολική Γαλλία η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ανησυχητική». Στο Στρασβούρο «οι αριθμοί είναι πραγματικά πολύ, πολύ υψηλοί», είπε η έπαρχος Ζοζιάν Σεβαλιέ. «Όλα θα κριθούν τις επόμενες 15 ημέρες. Γίνονται τα πάντα για να αποφύγουμε τις νοσηλείες», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις