Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Γαλλία: Νέα επεισόδια στο Παρίσι μετά την καταψήφιση των προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν

Γαλλία: Νέα επεισόδια στο Παρίσι μετά την καταψήφιση των προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν
Φωτογραφία Reuters

Συνεχίζονται οι ταραχές σε όλη τη Γαλλία για το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία, με συνδικάτα να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. 

Οι διαδηλώσεις σε οδικούς κόμβους ή σε περιφερειακούς δρόμους σε πολλές πόλεις οδήγησαν στην επιβράδυνση ή τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας.

Στο Παρίσι, η αποκομιδή των σκουπιδιών εξακολουθεί να διαταράσσεται παρά την επίταξη που διέταξε ο νομάρχης.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν την Τρίτη και την Τετάρτη το 20% των πτήσεων τους προς το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και της Μασσαλίας-Προβηγκίας (νοτιοανατολικά).

Πολλά πρατήρια καυσίμων επλήγησαν στα νοτιοανατολικά της χώρας από ελλείψεις καυσίμων, εν μέσω των απεργιών στα διυλιστήρια.

Και στο Παρίσι οι φοιτητές ψήφισαν σήμερα υπέρ της κατάληψης των πανεπιστημιακών κτιριακών εγκαταστάσεων της οδού Τολμπιάκ.

Νέα μέρα απεργιών και διαδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μετά το κάλεσμα των συνδικάτων.

Η κυβέρνηση Μακρόν… επέζησε

Νωρίτερα, σήμερα, οι δύο προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά της κυβέρνησης, καταψηφίστηκαν έστω και οριακά στην Εθνοσυνέλευση, αφού η κυβέρνηση παρέκαμψε την Κάτω Βουλή για να προωθήσει μια βαθιά αντιλαϊκή αλλαγή στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Περίπου 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας διακομματικής πρότασης μομφής που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα Liot – η πρόταση μομφής που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί – λαμβάνοντας μόλις εννέα ψήφους λιγότερες από τις 287 που απαιτούνταν για την πτώση της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ούτε η δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), πέρασε.

Με το τέλος των ψηφοφοριών η αστυνομία στο Παρίσι έκανε χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση.

Αυτή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την οποία επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν, θεωρήθηκε πλέον οριστικά εγκριθείσα από τη Βουλή, πριν από τη δημοσίευση του νόμου.

Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις