Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Γαλλία: Νέες περιπτώσεις θρομβώσεων και θάνατοι που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca

AstraZeneca
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Τρεις νέες περιπτώσεις άτυπων θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, με δύο επιπλέον θανάτους, καταγράφηκαν στη Γαλλία μεταξύ 19 και 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Από την έναρξη των εμβολιασμών, υπάρχουν «δώδεκα περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων» αυτών των σπάνιων θρομβώσεων που έχουν συμβεί στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM).

Πρόκειται για «άτυπες φλεβικές θρομβώσεις τοπικού χαρακτήρα (κυρίως εγκεφαλικές αλλά και του πεπτικού συστήματος), που μπορεί να συσχετιστούν με θρομβοπενία (ανεπάρκεια αιμοπεταλίων) ή με διαταραχές πηκτικότητας του αίματος».

Η εθνική υπηρεσία, που είχε αναφέρει αυτόν τον κίνδυνο πριν από μια εβδομάδα, «επιβεβαιώνει ξανά την πολύ σπάνια εμφάνιση αυτού του θρομβωτικού κινδύνου» σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαιώνει το θετικό ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου του εμβολιασμού με το εν λόγω εμβόλιο στην πρόληψη της Covid-19.

Αυτά τα περιστατικά εμφανίστηκαν εντός διαμέσου χρόνου εννέα ημερών μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε γυναίκες, χωρίς να έχει εντοπιστεί συγκεκριμένο κοινό ιστορικό (εννέα άτομα ήταν κάτω των 55 ετών, τρεις ασθενείς άνω των 55 ετών).

Η ANSM συνιστά στα άτομα που έλαβαν αυτό το εμβόλιο να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια αν μετά από τρεις ημέρες επιμένουν συμπτώματα όπως «δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, κοιλιακό άλγος, έντονος πονοκέφαλος, θολή όραση ή μώλωπες μακριά από το σημείο εμβολιασμού».

Η προηγούμενη έκθεση παρακολούθησης ανέφερε εννέα περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο θανάτων.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συγκροτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να αξιολογήσει τον μηχανισμό δράσης, τυχόν υποκείμενους παράγοντες κινδύνου και τυχόν πρόσθετα δεδομένα για να εξηγήσει τέτοιες περιπτώσεις. Οι παρατηρήσεις τους θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ από την ερχόμενη Τρίτη.

Η Γαλλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ασθενείς Covid-19 στις ΜΕΘ εδώ και μήνες

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι 5.254 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μια αύξηση 145 ανθρώπων σε 24 ώρες και η υψηλότερη ημερήσια αύξηση σε 5 μήνες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατέγραψαν, επίσης, τη μεγαλύτερη σε εβδομαδιαία βάση αύξηση από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν η Γαλλία βρισκόταν στο δεύτερο πανεθνικό λοκντάουν.

Click4more: Εμβόλιο AstraZeneca: Και η Ολλανδία ανέστειλε την χορήγησή του στους κάτω των 60

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 46.677 νέα κρούσματα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 6,2% σε σύγκριση με πριν από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα το σύνολο να ανέρχεται σε 4,74 εκατομμύρια κρούσματα.

Η Γαλλία κατέγραψε, επίσης, σήμερα 332 νέους θανάτους από την Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 96.280. Ο νέος απολογισμός περιλάμβανε μονάχα 32 θανάτους σε οίκους ευγηρίας σε διάστημα 3 ημερών.

Τα ποσοστά νεκρών στους οίκους ευγηρίας, τα οποία ανέρχονταν σε μερικές εκατοντάδες την εβδομάδα στα τέλη του 2020, μειώθηκαν κατακόρυφα, καθώς η κυβέρνηση επικέντρωσε την εκστρατεία εμβολιασμού της στους ηλικιωμένους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις