Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Γαλλία: «Όταν δείτε αυτό το βίντεο θα είμαι νεκρός» – Ιρανός αυτοκτονεί για την καταστολή στη χώρα του

Γαλλία: «Όταν δείτε αυτό το βίντεο θα είμαι νεκρός» – Ιρανός αυτοκτονεί για την καταστολή στη χώρα του
Twitter

Άνδρας από το Ιράν έβαλε τέλος στη ζωή του, πέφτοντας στον Ροδανό ποταμό στη Γαλλία. Σε βίντεο που είχε «ανεβάσει» στα social media, o 38χρονος Mohammad Moradi εξηγούσε ότι θέλει με την πράξη του αυτή να επιστήσει την προσοχή στην κατάσταση που βιώνει η χώρα του.

Ο Mohammad Moradi, 38 ετών από το Ιράν βρέθηκε πνιγμένος στον Ροδανό ποταμό στην πόλη Λιόν στη Γαλλία, ανέφερε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας Le Progrès.

«Η αστυνομία επιτίθεται σε ανθρώπους, χάσαμε πολλούς γιους και κόρες, κάτι πρέπει να κάνουμε», λέει ο 38χρονος άνδρας με ήρεμη φωνή σε βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτού δώσει τέλος στη ζωή του, πέφτοντας στον ποταμό.

«Αποφάσισα να αυτοκτονήσω πέφτοντας στον Ροδανό ποταμό (…) για να δείξω ότι εμείς, οι Ιρανοί, είμαστε πολύ κουρασμένοι από αυτή την κατάσταση».

«Όταν δείτε αυτό το βίντεο, θα είμαι νεκρός», συνεχίζει, προτού ζητήσει υποστήριξη στον ιρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στην «εξαιρετικά βίαιη αστυνομία και κυβέρνηση».

Το δραματικό βίντεο του Mohammad Moradi: 

Μέσω social media διοργανώνονται κινητοποιήσεις στο κέντρο της Λιόν, ως φόρος τιμής στον Ιρανό αυτόχειρα.

Το Ιράν βιώνει ένα κύμα διαδηλώσεων άνευ προηγούμενου μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. 

https://twitter.com/Le_Progres/status/1607692878926516225?s=20&t=e4_apb64nxk1lE-CxXuQGw

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από αιτήματα για τα δικαιώματα των γυναικών μετά το θάνατο της Μασχά Αμινί, μετά τη σύλληψή της με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει στη χώρα για τις γυναίκες. Στη συνέχεια, όμως, εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρίες κατά του ιρανικού κατεστημένου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις