Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Γαλλία: Πάνω από 700 πρόστιμα για σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιους χώρους

Γαλλία: Πάνω από 700 πρόστιμα για σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιους χώρους
photo Reuters

Πάνω από 700 άνδρες στη Γαλλία έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμο για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών σε δημόσιο χώρο.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται τον τελευταίο χρόνο όπου ξεκίνησε η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, για να σταματήσουν τα σφυρίγματα, τα άσεμνα σχόλια και οι χειρονομίες εναντίον γυναικών.

Οι παραβάτες που “συλλαμβάνονται” επί τόπου αντιμετωπίζουν πρόστιμα μέχρι και 750 ευρώ ή 1.500 ευρώ στην περίπτωση που υπάρχουν επιβαρυντικές περιστάσεις όπως αν το θύμα είναι κάτω των 15 ετών.

Το ‘καμάκι’, που συχνά γίνεται με άκομψο και επιθετικό τρόπο, σφυρίγματα και χυδαία σχόλια είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Γαλλία. Ο νόμος που που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας, ποινικοποιεί σεξιστικά ή σεξουαλικά σχόλια, ή συμπεριφορές που εχθρικές, ταπεινωτικές, εξευτελιστικές ή εκφοβιστικές.

Σύμφωνα με το ΑΜΝΑ η υφυπουργός Ισότητας της Γαλλίας, Μαρλέν Σιαπά, αρχιτέκτονας της νέας νομοθεσίας, δήλωσε ότι περισσότερα από 700 πρόστιμα έχουν επιβληθεί.

«Παρενόχληση στον δρόμο: πάνω από 700 πρόστιμα», είπε με tweet της η Σιαπά. «Δεν είναι πλέον επιτρεπτό και δεν πρέπει να είναι από δω και πέρα ανεκτό να προσβάλουν, να ακολουθούν, να εξευτελίζουν γυναίκες, παρενοχλώντας αυτές στο δρόμο, στα μέσα μεταφοράς, ή σε δημόσιο χώρο!», είπε.

Ωστόσο, η Γαλλία φεμινίστρια Ανιές Μπουρντέ υποστήριξε ότι ενώ ο νέος νόμος είναι σημαντικός σε συμβολικό επίπεδο, είναι αναποτελεσματικός καθώς οι άνδρες δεν παρενοχλούν γυναίκες όσο η αστυνομία είναι παρούσα.

Η Μπουρντέ χαρακτήρισε «γελοίο» τον μικρό αριθμό των προστίμων που επιβλήθηκαν, με δεδομένο το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνοντας ότι έχει λάβει 15.000 μαρτυρίες από γυναίκες που κατήγγειλαν ότι παρενοχλήθηκαν έπειτα από την έναρξη ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2012 για να αναδείξει το ζήτημα.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ πέρσι τον Αύγουστο μερικές μόλις ημέρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη Γαλλία όταν ένας άνδρας γρονθοκόπησε νεαρή γυναίκα, τη Μαρί Λαγκέρ, επειδή εκείνη απάντησε στα χυδαία σχόλιά του έξω από ένα παρισινό καφέ.

Η νομοθεσία αυτή έχει τη στήριξη από το 90% της γαλλικής κοινωνίας, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε πέρσι η δημοσκοπική εταιρεία Ifop.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις