Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Γαλλία: Πέθανε στα 49 «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα» Ζερόμ Αμόν

Γαλλία: Πέθανε στα 49 «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα» Ζερόμ Αμόν
Πηγή φωτογραφίας: Youtube

Ο Ζερόμ Αμόν, ο αποκαλούμενος «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα» καθώς υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών στη Γαλλία.

Ο Ζερόμ Αμόν από τη Γαλλία έγινε, το 2018, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας, της νευροϊνωμάτωσης.

Η πρώτη μεταμόσχευση στο πρόσωπο του Ζερόμ Αμόν πραγματοποιήθηκε το 2010 ενώ το 2018 υποβλήθηκε σε δεύτερη μεταμόσχευση κι έτσι είχε τρία διαφορετικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

«Πέθανε. Ήταν εξαντλημένος προς το τέλος, “έφυγε” εδώ και μία εβδομάδα, επικοινωνούσα μαζί του με μηνύματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Φρανκ Ζαλ, στενός φίλος της οικογένειας και διδάκτωρ θαλάσσιας βιολογίας.

Ο ίδιος δηλώνει συγκινημένος και αναφέρθηκε στην ψυχική δύναμη του 49χρονου:

«Θα ήθελα να μιλήσω για το σθένος του Ζερόμ, τον ρωτούσα πώς μπορούσε να υπομένει όλα αυτά». 

Οι δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο 

Η πρώτη μεταμόσχευση στο πρόσωπο του Ζερόμ Αμόν πραγματοποιήθηκε το 2010 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Henri Mondor» στο προάστιο Κρετέιγ, νοτιοανατολικά του Παρισιού από τον πλαστικό χειρουργό καθηγητή Λοράν Λαντιερί. Το 2018 έγινε η δεύτερη μεταμόσχευση από τον ίδιο γιατρό, αυτή τη φορά στο νοσοκομείο «Ζορζ Πομπιντού» στο Παρίσι.

Ο Ζερόμ Αμόν έπασχε από νευροϊνωμάτωση τύπου 1, μια γενετική ασθένεια που επιφέρει δυσμορφία στο πρόσωπο.

«Το όνειρό του ήταν να δουλέψει»

Στο βιβλίο που έγραψε με τίτλο: «T’ as vu le monsieur?» (είδες τον κύριο;), ο Ζερόμ Αμόν περιγράφει την αλλαγή που συντελέστηκε στη ζωή του, μετά την επιτυχή μεταμόσχευση στο πρόσωπο το 2010.

Όμως, η χαρά του για το νέο του πρόσωπο δεν κράτησε πολύ. Την ίδια χρονιά μετά από ένα συνηθισμένο κρυολόγημα, του χορηγήθηκε μία αντιβίωση ασύμβατη με την ανοσοκατασταλτική θεραπεία που ελάμβανε, μετά την μεταμόσχευση.

Το 2016 ξεκίνησαν τα πρώτα σημάδια απόρριψης του μοσχεύματος και το πρόσωπό του άρχισε να παραμορφώνεται, μέχρι που εμφάνισε ζώνες νέκρωσης και το μόσχευμα έπρεπε να αφαιρεθεί.

Το καλοκαίρι του 2017 εισήχθη στο νοσοκομείο. Επί δύο μήνες νοσηλευόταν χωρίς πρόσωπο, μέχρι που βρέθηκε μόσχευμα από συμβατό δότη.

Οι μόνες πληροφορίες για την ταυτότητα του δότη είναι πως ήταν ένας 22χρονος που είχε φύγει από τη ζωή σε γαλλική πόλη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι.

Ο Ζερόμ Αμόν ζούσε στην πόλη Φινιστέρ της βορειοδυτικής Γαλλίας, στη Βρετάνη.

«Το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει, αγαπούσε τα βιβλία, όμως είχε κουραστεί, δεν μπορούσε πλέον να δουλέψει μετά την μεταμόσχευση του 2018», δήλωσε ο φίλος του Φρανκ Ζαλ στο AFP.

Πληροφορίες από BFMTV

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις