Κόσμος

Γαλλία: Προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου ακροδεξιά οργάνωση Generation Identitaire

Η Γαλλία ξεκίνησε τη διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου η ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική οργάνωση Generation Identitaire («Γενιά της Ταυτότητας»).

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν καθώς η εν λόγω οργάνωση έχει προσπαθήσει κατ’ επανάληψη να εμποδίσει μετανάστες να μπουν στη Γαλλία, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις στις γαλλικές Άλπεις και στα Πυρηναία.

Η Generation Identitaire ενημερώθηκε την Παρασκευή για την επικείμενη διάλυσή της και πλέον «έχει στη διάθεσή της 10 ημέρες» για να παρουσιάσει τις ενστάσεις της έγραψε στο Twitter ο υπουργός, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Τον Ιανουάριο οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για την ομάδα αυτή, με την κατηγορία της υποκίνησης ρατσιστικού μίσους, μετά από μια επιχείρηση εναντίον μεταναστών στα Πυρηναία.

Η οργάνωση «SOS Ρατσισμός» είχε επίσης προσφύγει εναντίον της. Περίπου 30 μέλη της ακροδεξιάς ομάδας, με αυτοκίνητα στα οποία είχαν γράψει το σύνθημα «Υπερασπιστείτε την Ευρώπη», αναπτύχθηκαν στις 19 Ιανουαρίου κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Ορισμένοι φορούσαν στολές παραλλαγής και χρησιμοποιούσαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να επιτηρούν την περιοχή.

Οι ενέργειες της οργάνωσης μπορεί να ισοδυναμούν, σύμφωνα με τον κώδικα εσωτερικής ασφάλειας (CSI), με «υποκίνηση σε φυλετική διάκριση, στο μίσος ή στη βία προς ένα πρόσωπο ή ομάδα προσώπων λόγω της καταγωγής τους».

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν τάχθηκε κατά της διάλυσης της Generation Identitaire, επικαλούμενη την ελευθερία της έκφρασης. «Ό,τι σκανδαλίζει τον Νταρμανέν πρέπει να διαλυθεί. Δεν είναι αυτό κράτος δικαίου», είχε δηλώσει στις 27 Ιανουαρίου.

Τον Δεκέμβριο, η οργάνωση και τρία στελέχη της απαλλάχθηκαν από το Εφετείο της Γκρενόμπλ για παλαιότερες αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις που είχαν κάνει στις γαλλικές Άλπεις, στα σύνορα με την Ιταλία.

Το 2019, κατόπιν αιτήματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, διαλύθηκαν διάφορα ακροδεξιά μορφώματα, όπως τα «Blood and Honour» και «Combat 18», όμως η διάλυση της Generation Identitaire μοιάζει πιο δύσκολη.

Η έδρα της οργάνωσης βρίσκεται στη Λιόν, όμως έχει παραρτήματα και σε πολλές άλλες περιοχές, όπως στο Παρίσι, στην Ντιζόν, στο Μονπελιέ και στη Νορμανδία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χαμάς να επιστρέψει και τις υπόλοιπες σορούς – «Γνωρίζουν πού βρίσκονται τα λείψανα, η υπομονή μας εξαντλείται»
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ακόμη δύο νεκρούς ομήρους από τη Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε κι ο ισραηλινός στρατός
Ένοπλοι της Χαμάς επιτηρούν τη μεταφορά των σορών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο» – Περιλαμβάνει 694 εκατομμύρια τόνους ορυκτών
Εκτεταμένες έρευνες στην επαρχία του Εσκισεχίρ έφεραν στο φως περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα βαρίτη και φθορίτη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει το Ισραήλ: «Μου ποδοπάτησαν το καπέλο βατραχάκι και έγραψαν άσεμνα γκράφιτι στη βαλίτσα μου»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μία από τους 437 ακτιβιστές, βουλευτές και δικηγόρους που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, στην αποστολή του στολίσκου Sumud, η οποία αναχαιτίστηκε
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ (στο κέντρο) φτάνει για να επιβιβαστεί σε πλοίο που συμμετέχει σε μια πολιτειακή νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα 24
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το σύνταγμά της αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ
Οι «βουλγαρικές απαιτήσεις» προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς ακόμη 2 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – «Είναι οι τελευταίες που βρήκαμε» λέει η οργάνωση
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιστρέψει όλους τους ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ, καθώς και τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων «στους οποίους μπόρεσε να φτάσει»
Άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό του Ισραηλινού στρατιώτη Ντάνιελ Σιμόν Περέζ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του απήχθη και αργότερα επιστράφηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς