Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Γαλλία: Πρώτη ήττα της κυβέρνησης Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση – Δεν περάσαν μέτρα για τον κορονοϊό

Γαλλία: Πρώτη ήττα της κυβέρνησης Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση – Δεν περάσαν μέτρα για τον κορονοϊό

Την πρώτη της κοινοβουλευτική ήττα γνώρισε χθες το βράδυ η κυβέρνηση Μακρόν στη γαλλική εθνοσυνέλευση με αφορμή την επαναφορά κάποιων μέτρων για τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση Μακρόν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο ζήτημα της ενδεχόμενης επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα της Γαλλίας αναφορικά με την προστασία από τον κορονοϊό.

Το καθεστώς της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης θα λάβει τέλος στη Γαλλία στις 31 Ιουλίου και χθες ο υπουργός υγείας Φρανσουά Μπραούν ζήτησε από την εθνοσυνέλευση να έχει τη δυνατότητα για ακόμα έξι μήνες να εφαρμόσει, αν κριθεί αναγκαίο, έκτακτα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, όπως η επαναφορά των πιστοποιητικών εμβολιασμού και ο έλεγχος αυτών που είσαι έρχονται και εξέρχονται από τα γαλλικά σύνορα.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε καταψήφισαν την πρόταση 219 βουλευτές ενώ την υπερψήφισαν 195, με αποτέλεσμα η πρόταση να απορριφθεί. Η γαλλική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επαναφέρει την πρόταση της στο επίπεδο της Γερουσίας όπου ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί.

Κατά της πρότασης τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που οδήγησε κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν λόγο για «συμμαχία της της ακροδεξιάς με την ακροαριστερά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις