Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γαλλία: Στέλνει στην Ουκρανία κι άλλα αυτοκινούμενα πυροβόλα – Δεν αποκλείει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών

Γαλλία: Στέλνει στην Ουκρανία κι άλλα αυτοκινούμενα πυροβόλα – Δεν αποκλείει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών

«ΓαλλίαΟυκρανία – συμμαχία» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, αφού το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιπλέον πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς Caesar στο Κίεβο, ενώ «έκλεισε το μάτι» και στο ενδεχόμενο προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών.

Ειδικότερα, Γαλλία και Ουκρανία συζήτησαν σήμερα για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων ώστε να πετούν με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Ο ίδιος σημείωσε με… νόημα πως «δεν υπάρχει ταμπού», όταν ρωτήθηκε για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε ακόμη πως η Γαλλία θα προμηθεύσει επιπλέον 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς Caesar, ενώ θα στείλει επίσης 150 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία για να εκπαιδεύουν εκεί 600 Ουκρανούς στρατιώτες κάθε μήνα, πρόσθεσε.

Ο Λεκορνύ επανέλαβε επίσης τη θέση της Γαλλίας όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή δεν θα αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της Γαλλίας, ότι θα είναι ωφέλιμο να βοηθηθεί η Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο από την Ουκρανία για την άμυνά της.

Ο Γάλλος υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρέζνικοφ στο Παρίσι.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση της Γαλλίας αυτόν τον μήνα να προμηθεύσει το Κίεβο με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης AMX-10 RC είχε ως αποτέλεσμα «το φαινόμενο της χιονοστιβάδας», με άλλους συμμάχους να υπόσχονται αργότερα να στείλουν άρματα μάχης, όπως τα γερμανικά Leopard 2, τα βρετανικά Challenger 2 και τα αμερικανικά M1 Abrams.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις