Κόσμος

Γαλλία: Στο «στόχαστρο» των διαδηλωτών η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου

Η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία απειλεί να διαταράξει την επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, του βασιλιά Καρόλου, τον οποίο οι συνδικαλιστές λένε ότι έχουν «βάλει στο στόχαστρό» τους.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας«, προειδοποίησαν ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ» στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε επίσης ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).

Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλ Νταρμανέν, η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις.

«Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε υπό άριστες συνθήκες», είπε ο υπουργός στο δίκτυο CNews TV.

Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ δήλωσε «πολύ ήρεμος» στο BFMTV ενόψει της επίσκεψης.

Ο Κάρολος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιά στο εξωτερικό από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου. Εκτός από ένα δείπνο που θα παρατεθεί στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, θα επισκεφθεί την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι πριν μιλήσει στη Γερουσία, πρώτη φορά για έναν βρετανό μονάρχη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα μεταβεί επίσης στο Μπορντό όπου θα μετακινηθεί με το τραμ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σίγουρα πιο άνετα με τους μονάρχες παρά με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στους οποίους αρνείται το δικαίωμα ψήφου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος», δήλωσε ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που κατέστησε δυνατή την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ρεμί Καρντόν, από την πλευρά του, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είναι περίπατος» για τον Κάρολο και τον γάλλο πρόεδρο.

Στην άκρα αριστερά, ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) Ολιβιέ Μπεζανσνό, αναφερόμενος στον Κάρολο, αστειεύτηκε στο franceinfo: «Θα τον υποδεχτούμε με μια γερή γενική απεργία!».

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρόμπερτ Φίτσο: Ο φιλορώσος Σλοβάκος ηγέτης θα συναντηθεί με τον Πούτιν αλλά δεν θα παραστεί στην παρέλαση της «Ημέρας Νίκης»
Μετά το τετ α τετ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Σλοβακίας θα ταξιδέψει στη Μόσχα για την ρωσική στρατιωτική εκδήλωση
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν (αριστερά) με τον Ρόμπερτ Φίτσο (δεξιά)
Η νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί χρειάζεται θεραπεία για την καρδιά – «Το καθεστώς του Ιράν θέλει να την ξεφορτωθεί», λέει ο αδερφός της
Ο αδερφός της μεταξύ άλλων τονίζει πόσο άσχημα είναι η υγεία της και λέει πως κάθε μέρα ξυπνάει «περιμένοντας το χειρότερο τηλεφώνημα»
Ναργκίς Μοχαμαντί
Λίβανος: Διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ μόνο με παύση του πολέμου, λέει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και σύμμαχος της Χεζμπολάχ
Ο πιο σημαντικός σιίτης πολιτειακός παράγοντας απορρίπτει τις κατ'ιδίαν συναντήσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρόεδρο του Λιβάνου
Ισραηλινά στοιχεία πυροβολικού στον νότιο Λίβανο