Κόσμος

Γαλλία: Συλλογική αγωγή κατά της Apple για καταχρηστική καταγραφή προσωπικών δεδομένων μέσω του Siri

Στις ΗΠΑ η Apple δέχθηκε στις 2 Ιανουαρίου να καταβάλει 95 εκατομμύρια δολάρια σε καταναλωτές
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δύο γαλλικές εταιρείες δικηγόρων κατέθεσαν συλλογική αγωγή στην Γαλλία κατά της Apple για παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέσω της καταγραφής συνομιλιών των χρηστών από το ηχητικό βοήθημα Siri. Προηγήθηκε η εκδίκαση ανάλογης αγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έληξε στις αρχές του 2025 με την καταβολή αποζημίωσης προς τους ενάγοντες.

«Η ιδέα συνίσταται στην κατάθεση (…) συντονισμένων, κοινών αγωγών και πρέπει να είμαστε όσο γίνεται περισσότεροι για να ζητήσουμε αποζημίωση από την Apple», εξηγεί ο δικηγόρος Ζυλιάν Μπαγιού στη Γαλλία και καλεί τους ιδιοκτήτες συσκευής Apple που διαθέτει Siri κατά τα τελευταία δέκα χρόνια να συμμετάσχουν στην ομαδική αγωγή μέσω ιστοσελίδας που δημιουργήθηκε για την περίσταση με την ονομασία ecoutesabusives.fr, μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Apple δέχθηκε στις 2 Ιανουαρίου να καταβάλει 95 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανούς καταναλωτές που την κατηγορούσαν από το 2019 ότι κατέγραψε εν αγνοία τους τις ιδιωτικές τους συνομιλίες μέσω του Siri.

Στην συμφωνία του διακανονισμού διευκρινίζεται ότι η Apple αρνήθηκε και συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραξία και ευθύνη.

Σε ερώτηση του AFP για την γαλλική αγωγή, η Apple παρέπεμψε στις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο με τις οποίες η εταιρεία διαβεβαίωνε ότι ο Siri «έχει σχεδιασθεί για να προστατεύει την ιδιωτική ζωή των χρηστών».

«Η Apple δεν διατηρεί ηχητικές καταγραφές της διάδρασης με τον Siri, εκτός αν ο χρήστης δώσει την ρητή του συγκατάθεση για την βελτίωση του Siri», είχε δηλώσει τον Ιανουάριο η εταιρεία.

Αν η ομαδική αγωγή αποσκοπεί στην αποζημίωση των γάλλων χρηστών, ο δικηγόρος Ζυλιάν Μπαγιού θεωρεί ότι παρόμοιες διαδικασίες μπορούν να εκκινήσουν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσόν της αποζημίωσης, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, μπορεί να φθάνει τις λίγες δεκάδες δολάρια κατ’ άτομο, ο γάλλος δικηγόρος ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, GDPR), που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία στους χρήστες, θα; επιτρέψουν μεγαλύτερο ύψος αποζημίωσης.

Η γαλλική ομαδική αγωγή, που ελπίζει να συγκεντρώσει χιλιάδες χρήστες, αποσκοπεί σε καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης που θα αντιστοιχεί στην τιμή της συσκευής ή και περισσότερο, με βάση το προφίλ του ενάγοντος και του χαρακτήρα των προσωπικών δεδομένων, που θεωρούνται πιο ευαίσθητα αν θα πρόκειται για γιατρό ή στρατιωτικό για παράδειγμα.

Τον Φεβρουάριο, ο Σύνδεσμος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ligue des droits de l’homme) κατέθεσε επίσης αγωγή κατά της Apple στο Παρίσι για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μέσω της καταγραφής ιδιωτικών συνομιλιών από τον Siri εν αγνοία των χρηστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: Bloomberg και Washington Post «αναλύουν» την ομιλία στην Πνύκα – Οι πολιτικές φιλοδοξίες, ο Τραμπ και το MAGA
Επιχείρησε να εντάξει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ευρύτερη αφήγηση για τη δυτική παράδοση, την εθνική φιλοδοξία και την αναγέννηση
Μάρκο Ρούμπιο
Γκέχαρντ Σρέντερ: Από καγκελάριος, μέλος ρωσικής αλυσίδας σουπερμάρκετ – Η υποδοχή με χειροκροτήματα
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέπτυξε στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ενώ αργότερα εργάστηκε για ρωσικές κρατικές εταιρείες
Γερμανία
Φρενίτιδα στα social media για την ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο με φόντο την Ακρόπολη – Τη μετέδωσαν live BBC και Fox News
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Πνύκα, έκανε και τον γύρο των social media, με εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλον Μασκ να την αναπαράγουν
Μάρκο Ρούμπιο
Κρίστα Πάικ: Οι δικηγόροι της ζητούν να ελεγχθούν ο εξοπλισμός και οι σύριγγες που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα εκτέλεσής της
Τις σύριγγες και τυχόν υπολείμματα φαρμάκων αλλά και εν γένει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε κατά την αποτυχημένη εκτέλεση της Κρίστα Πάικ ζητούν οι δικηγόροι της
Κρίστι Πάικ