Κόσμος

Γαλλία: Το Πολεμικό Ναυτικό «χτυπά» ρωσικό σκιώδη στόλο – Αναχαίτισε τάνκερ

«Το Πολεμικό Ναυτικό διέκοψε τον πλου του τάνκερ Deliver καθώς έπλεε ανοικτά της Σικελίας κατά παράβαση του δικαίου της θάλασσας», έγραψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Χ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας αναχαίτισε τάνκερ ύποπτο ότι ανήκει στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας το πρωί της Πέμπτης (25.06.2026), σύμφωνα με ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν στο Χ.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας αναχαίτισε το τάνκερ που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμπτει τις εναντίον της κυρώσεις, στην κεντρική Μεσόγειο. Είναι το πέμπτο ύποπτο τάνκερ που αναχαιτίζεται από τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις από τον Σεπτέμβριο 2025.

«Το Πολεμικό Ναυτικό διέκοψε τον πλου του τάνκερ Deliver καθώς έπλεε ανοικτά της Σικελίας κατά παράβαση του δικαίου της θάλασσας», έγραψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Χ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον σκιώδη στόλο να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να χρηματοδοτεί την ρωσική πολεμική προσπάθεια», έγραψε ο Μακρόν. «Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη. Θα συνεχίσει να καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία και να επιτρέψει την επίτευξη μίας σταθερής και διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συνόδευσε την ανάρτησή του με βίντεο που δείχνει την επέμβαση κομάντος μεταφερόμενων με ελικόπτερο στο πλοίο.

Το Deliver φέρει σημαία του Καμερούν και είχε αποπλεύσει από το Πριμόρσκ της Ρωσίας, σύμφωνα με την γαλλική περιφέρεια της Μεσογείου.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με βάση το άρθρο 110 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που προβλέπει την επαλήθευση της εγκυρότητας της σημαίας ενός πλοίου που θεωρείται ύποπτο ότι φέρει πλαστή σημαία.

Η εξέταση των εγγράφων του πλοίου επιβεβαίωσε τις υποψίες και το Deliver κατευθύνεται συνοδευόμενο από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας προς αγκυροβόλιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα παιχνίδια τακτικής Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ, η «επιστροφή» στο προσκήνιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και τα πυρηνικά
«Τα Στενά του Ορμούζ είναι πιο σημαντικά από τις ατομικές βόμβες», λέει αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, νέος γραμματέας του ανώτατου οργάνου ασφαλείας της Τεχεράνης
Ντόναλντ Τραμπ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Επανέλαβε την αντίθεσή του στο τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ν΄ αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που έχουν εκνευριστεί από τις παραχωρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session at the Knesset, Israel's parliament, before it dissolves ahead of the 2026 Israeli elections, in Jerusalem, July 16, 2026. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo