Κόσμος

Γαλλία: Χαμός σε κομμωτήρια και μαγαζιά που ξανάνοιξαν για τα Χριστούγεννα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανυπομονώντας να κουρευτούν, πολλοί Γάλλοι σχημάτιζαν ουρά σήμερα έξω από κομμωτήρια και κουρεία, ενώ τα πολυκαταστήματα που διαθέτουν δώρα και χριστουγεννιάτικα στολίδια είχαν την τιμητική τους, καθώς η Γαλλία χαλάρωσε εν μέρει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενόψει και των Χριστουγέννων.

Καταστήματα με ρούχα και παπούτσια και παιχνίδια επαναλειτουργούν από σήμερα σε όλη τη χώρα, σε μια πρώτη χαλάρωση του lockdown που ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου.

«Σήμερα έρχονται κάποιοι που περίμεναν επί εβδομάδες για να κουρευτούν, ενώ άλλοι θέλουν να είναι έτοιμοι για τα Χριστούγεννα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει μετά», είπε ο Ρεμί Τορ, ένας κουρέας στο κεντρικό Παρίσι.

People wearing protective face masks visit the department store Le Printemps Haussmann as shops reopen doors after weeks of lockdown to combat a resurgence of the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Paris, France, November 28, 2020.  REUTERS
Πελάτες ψωνίζουν μέσα σε κατάστημα του Παρισιού – ΦΩΤΟ REUTERS

Ένας κομμωτής στο δυτικό Παρίσι είπε στο πρακτορείο Reuters ότι μολονότι δέχεται με ραντεβού, τα οποία κλείνουν οι πελάτισσες μέσω του διαδικτύου, πολλοί εμφανίζονται στην πόρτα του και κάνουν ουρά απ’ έξω για να τους δεχτεί. «Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, δεν μπορούν να περιμένουν έξω», τόνισε.

Ως προϋπόθεση για το άνοιγμα, η κυβέρνηση μείωσε τον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, ένα γεγονός που δυσκολεύει τα μικρότερα από αυτά. Πολλοί ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσουν με τους νέους κανόνες, ενώ ταυτόχρονα η κίνηση είναι λιγοστή, δεδομένου ότι οι πελάτες περιμένουν την Black Friday, την ημέρα των μεγάλων προσφορών, που φέτος εκτάκτως μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα, για τις 4 Δεκεμβρίου.

Ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό franceinfo ότι η δήμαρχος Αν Ινταλγκό θα συζητήσει με τις ενώσεις των λιανεμπόρων και θα τους επιτρέψει να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές, για να αντισταθμίσουν τα χαμένα έσοδά τους. «Το 2020 θα είναι μια καταστροφική χρονιά για όλους, αλλά για να περιορίσουμε τη ζημιά, ο Δεκέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας», σημείωσε.

Η κυβέρνηση έχει ήδη επιτρέψει στα καταστήματα να λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ, ώστε να δέχονται περισσότερους πελάτες.

Στο νοσοκομείο Παστέρ της Νίκαιας, οι κλίνες στην μονάδα εντατικής θεραπείας του οποίου διπλασιάστηκαν λόγω της Covid-19, η επικεφαλής Καρόλ Ισέ εξέφρασε την ελπίδα ο κόσμος να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα. «Ελπίζω να μην μετανιώσουμε για αυτό το άνοιγμα. Οι καταστηματάρχες κάνουν μια προσπάθεια, τώρα όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γαλλία βγάζει τον στρατό στους δρόμους ενόψει των νέων διαδηλώσεων το Σάββατο – Ο ρόλος της Sentinelle
Θα κινητοποιηθούν ακόμα η ελίτ των ειδικών δυνάμεων, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και αύρες νερού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ - Ο Λεκορνί καταγγέλλει «σχέδιο εξέγερσης» της άκρας Αριστεράς - Εξετάζεται και απαγόρευση συγκεντρώσεων
Γάλλοι στρατιώτες
Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ: Τον αποκαλούν το αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησης του Ισραήλ – Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας οδηγεί τους νέους ψηφοφόρους στην αγκαλιά της ακροδεξιάς
Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση του κόμματός του «Εβραϊκή Ισχύς», ειδικά σε νεότερους ψηφοφόρους
Ben Gvir
Reuters: Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Μακρόν, «αυτοκινητόδρομος» η διαδρομή Λε Πεν προς την εξουσία
Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις και μια κυβέρνηση που δυσκολεύεται να διαμορφώσει σταθερή κατεύθυνση
Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν
Μάρκο Ρούμπιο: Οι πύραυλοι αναχαίτισης για την Ουκρανία μπορεί να μην εστάλησαν, αλλά αυτό δεν έγινε για πολιτικούς λόγους
Το Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να σταματήσουν τη λειτουργία του μηχανισμού PURL προκειμένου να πιέσουν το Κίεβο να διακόψει τις επιθέσεις κατά των ρωσικών ενεργειακών υποδομών
Ο Μάρκο Ρούμπιο