Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

«Γατζωμένος» στην εξουσία ο Τραμπ: Αρνήθηκε να απαντήσει αν θα την παραδώσει… ειρηνικά (vid)

Τραμπ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να απαντήσει στο αν θα παραδώσει… ήσυχα τα κλειστά του Λευκού Οίκου σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Λίγη ώρα αφού κυνικά είπε πως θέλει να διορίσει εκείνος τον νέο δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο στη θέση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, που έφυγε από τη ζωή πριν μερικές μέρες, γιατί πιστεύει πως εκεί θα καταλήξουν οι εκλογές και θέλει να έχει τη (συντηρητική) πλειοψηφία, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απάντησε ξεκάθαρα αν θα παραδώσει ειρηνικά την εξουσία σε περίπτωση ήττας του.

Click4more Χάος στο Λούισβιλ μετά την εξοργιστική απόφαση για την υπόθεση Μπριόνα Τέιλορ – Πυροβολήθηκαν αστυνομικοί

«Θα δούμε τι θα γίνει», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν εγγυάται την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Και στη συνέχεια τόνισε ότι θα υπάρξει «συνέχεια» της κρατικής εξουσίας στη χώρα, μοιάζοντας πάντως περισσότερο να προσπαθεί να αντικρούσει το ότι η ήττα του είναι δεδομένη.

Ο Τραμπ έχει πει επανειλημμένα ενόψει των φετινών εκλογών ότι ενδέχεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα στη δικαιοσύνη εάν ηττηθεί. Η προειδοποίηση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει ποιο πρόσωπο προτείνει να καταλάβει άμεσα την έδρα που έμεινε κενή στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Το 2016, όταν ο Τραμπ ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, δήλωνε πως θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα εάν ήταν ξεκάθαρο, ή εάν νικούσε.

Click4more Κυνικός Τραμπ μετά τη δημοσκόπηση θρίλερ: Θα καταλήξουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, θέλω 9 δικαστές

Ενόψει των φετινών εκλογών, ο Τραμπ έχει επιδιώξει να θέσει εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα προληπτικά, επικαλούμενος το ενδεχόμενο νοθείας, ειδικά στις επιστολικές ψήφους.

Πολιτολόγοι στις ΗΠΑ αντιτείνουν ότι η νοθεία είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο σε εκλογικές διαδικασίες, ωστόσο ο Τραμπ χαρακτηρίζει «καταστροφή» τη διαδικασία αυτή.

Οι Δημοκρατικοί ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στις εκλογές με επιστολική ψήφο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο υποψήφιός τους, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προηγείται κατά τις δημοσκοπήσεις έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο όσο και σε πολιτείες-κλειδιά, που κρίνουν το αποτέλεσμα εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Η χώρα βιώνει μήνες ταραχών, με επίκεντρο τις διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας και του ρατσισμού, στις οποίες αντιδρά μερίδα οπαδών του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις