Κόσμος

Γάζα: «Δεν θα αναπτυχθούν στρατεύματα των ΗΠΑ» επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της Centcom

Ομάδα 200 Αμερικανών στρατιωτών αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ για να συμβάλει στην επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Centcom, της στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής Διοίκησης για τη Μέση Ανατολή (Centcom), Μπραντ Κούπερ, ανακοίνωσε σήμερα (11.10.2025) πως μετέβη στη Γάζα για να συζητήσει για τη «σταθεροποίηση» της κατάστασης, διαβεβαιώνοντας πως κανένας στρατιώτης των ΗΠΑ δεν θα αναπτυχθεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ναύαρχος Μπραντ Κούπερ διευκρίνισε στο Χ ότι επιστρέφει από μία επίσκεψη στη Γάζα για να συζητήσει για τη δημιουργία ενός «πολιτικο-στρατιωτικού συντονιστικού κέντρου», υπό τη διοίκηση της Centcom, το οποίο «θα συμβάλει στη σταθεροποίηση» της κατάστασης.

Μια πρώτη ομάδα 200 Αμερικανών στρατιωτών αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ για να συμβάλει στην επιτήρηση μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι ένστολοι γιοι και οι κόρες της Αμερικής ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για την παγίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της στήριξης των οδηγιών του αρχηγού του γενικού επιτελείου σε αυτήν την ιστορική στιγμή», έγραψε στο Χ ο Μπραντ Κούπερ, ο οποίος ανέλαβε τον Αύγουστο τη διοίκηση της Centcom.

«Αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία στρατευμάτων στη Γάζα», υπογράμμισε.

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος μέσα στην εβδομάδα, «ο ναύαρχος Κούπερ θα έχει αρχικά 200 άτομα επί του πεδίου. Ο ρόλος του είναι να εποπτεύει, να παρακολουθεί και να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις».

Η αποστολή θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στρατιωτικούς αξιωματούχους από την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Τουρκία και ενδεχομένως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεύτερος αξιωματούχος επίσης διευκρίνισε ότι «δεν προβλέπεται καμία αποστολή Αμερικανών στρατιωτών εντός της Γάζας».

Πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε στην Times of Israel ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πιθανότατα θα σταθμεύσουν στην Αίγυπτο, όπου θα συγκροτηθεί κοινό κέντρο ελέγχου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λέκκας για διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα: «Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν ίση με 2 εκατομμύρια τόνους δυναμίτιδας ή 180 ατομικές βόμβες Χιροσίμα»
«Οι δύο αυτοί τεράστιοι σεισμοί συμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον, ως προς την καταστροφή των κτιρίων» είπε ακόμη ο καθηγητής
Βενεζουέλα, καταστροφές μετά τους σεισμούς
Καύσωνας σοκ στην Ευρώπη: Βρετανοί για ώρες στην ώρα για ένα κλιματιστικό – Αδιανόητες θερμοκρασίες και νεκροί σε Γαλλία, Ισπανία
Στη Γαλλία, η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, με 3.500 σχολεία να παραμένουν κλειστά - Η Βρετανία κατέρριψε το ρεκόρ ζέστης για τον Ιούνιο με 35,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Αυστρία και η Δανία βρίσκονται σε συναγερμό για καύσωνα - Ρεκόρ ζέστης και στο Βέλγιο
Βρετανία καύσωνας
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες