Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Γάζα: Πνίγηκαν 7 άτομα στην προσπάθειά τους να πάρουν από τη θάλασσα ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: Πνίγηκαν 7 άτομα στην προσπάθειά τους να πάρουν από τη θάλασσα ανθρωπιστική βοήθεια

Επτά άτομα πνίγηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στην προσπάθειά τους να πάρουν την ανθρωπιστική βοήθεια που είχαν ρίξει αεροπλάνα στη θάλασσα. 

Οι 6 έχασαν τη ζωή τους χθες, Δευτέρα (25.03.2024), και ένας έβδομος υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του στη Λωρίδα της Γάζας στην προσπάθειά του να πάρει την ανθρωπιστική βοήθεια, διευκρίνισε το υπουργείο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή και αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν σήμερα το συγκρότημα του νοσοκομείου αλ Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα από το πρωί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες κάνοντας λόγο για πυροβολισμούς.

«Ο στρατός πολιορκεί το νοσοκομειακό συγκρότημα αλ Νάσερ», επεσήμανε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του. Σε αυτή αναφέρθηκε «σε βίαιες επιχειρήσεις γύρω (από το νοσοκομείο)», καθώς ο στρατός του Ισραήλ «προετοιμάζεται για επίθεση εναντίον του ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού και εναντίον των χιλιάδων εκτοπισμένων που παραμένουν στο εσωτερικό του».

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είχε αναφερθεί σε κινήσεις αρμάτων μάχης γύρω από το νοσοκομείο ήδη από την Κυριακή.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του AFP να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν τακτικά επιχειρήσεις σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, με τη δικαιολογία ότι αναζητούν Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο στρατός επιχειρεί από τις 18 Μαρτίου γύρω και μέσα στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου έχει ανακοινώσει πως έχει σκοτώσει περισσότερους από 150 Παλαιστίνιους μαχητές.

Έφτασαν τους 32.414 συνολικά οι νεκροί

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 32.414 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 81 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 93 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Από εκεί και πέρα, ο εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του να απαγορεύσει στην UNRWA να παρέχει επισιτιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι εκεί είναι αντιμέτωποι «με σκληρό θάνατο από την πείνα».

«Η απόφαση πρέπει να ανακληθεί», δήλωσε ο Γενς Λάρκε στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου. «Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι συμμορφώνεσαι με αυτές τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου όταν εμποδίζεις τα επισιτιστικά κομβόι της UNRWA», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνει πια την είσοδο των κομβόι του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις