Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Γάζα: Σχεδόν 20.000 μωρά γεννήθηκαν στην «κόλαση» του πολέμου τους τελευταίους τρεις μήνες

Γάζα: Σχεδόν 20.000 μωρά γεννήθηκαν στην «κόλαση» του πολέμου τους τελευταίους τρεις μήνες

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ξεπεράσει τους τρεις μήνες και μέσα στην κόλαση των συγκρούσεων μετά την επιχείρηση του Ισραήλ έχουν γεννηθεί σχεδόν 20.000 παιδιά, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

«Αυτό σημαίνει ότι κάθε δέκα λεπτά γεννιέται ένα μωρό εν μέσω αυτής της φοβερής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας», είπε η Τες Ίνγκραμ, η εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Αφού επισκέφθηκε τη Γάζα, όπου συνεχίζονται αδιάκοπα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί μετά την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Ίνγκραμ περιέγραψε πολλά περιστατικά που μαρτυρούν την εφιαλτική κατάσταση για τις εγκύους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα βρέφη τους. Μια νοσηλεύτρια, η Ουέμπντα, της είπε ότι έκανε κατεπείγουσα καισαρική τομή σε έξι γυναίκες που σκοτώθηκαν τις περασμένες οκτώ εβδομάδες. Όσο για τις αποβολές, η ίδια είπε ότι έχει χάσει τον λογαριασμό.

Η Ουέμπντα αφηγήθηκε την περίπτωση της Αμάλ, μιας Παλαιστίνιας, στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης, που θάφτηκε κάτω από συντρίμμια σε μια επίθεση. Το μωρό της, η Σάμα, γεννήθηκε τελικά σε καλή κατάσταση, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της νοσηλεύτριας με την Ίνγκραμ, όμως η νεαρή μητέρα δεν είχε άλλη επιλογή από το να φύγει αμέσως από το νοσοκομείο για να αναζητήσει ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα στους δρόμους της Ράφα.

«Το να γίνεσαι μητέρα θα έπρεπε να είναι γιορτή. Στη Γάζα, αυτό σημαίνει ότι φέρνεις ένα παιδί στην κόλαση», συνόψισε η Τες Ίνκραμ.

Η εκπρόσωπος της Unicef ζήτησε να αναληφθεί αμέσως δράση από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που «η ανθρωπότητα δεν μπορεί να την θεωρεί φυσιολογική». Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ίδια είχε πρόσβαση μόνο στη νότια Λωρίδα της Γάζας και ότι στον βορρά η κατάσταση είναι «απείρως χειρότερη».

«Το να βλέπουμε τα νεογέννητα να υποφέρουν, ενώ ορισμένες μητέρες αιμορραγούν μέχρι θανάτου, θα έπρεπε να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε. Το να ξέρουμε ότι δύο πολύ μικρά παιδιά που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμη θα έπρεπε επίσης να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε», τόνισε.

Κατά την επίσκεψή της η Ίνγκραμ συναντήθηκε με νέες μητέρες. Μία από αυτές, η Ιμάν, της είπε ότι έτρεχε τρομοκρατημένη στους βομβαρδισμένους δρόμους της Γάζας, ενώ διένυε τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Σήμερα, 46 ημέρες μετά την καισαρική στην οποία υποβλήθηκε, νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη και είναι τόσο αδύναμη που δεν μπορεί να κρατήσει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο γιο της, τον Άλι.

Είναι αδύνατον να υπολογιστεί η παιδική θνησιμότητα στη Γάζα αλλά «μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι τα παιδιά πεθαίνουν σήμερα τόσο λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης όσο και από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά», είπε η Ίνγκραμ, προσθέτοντας: «Οι μητέρες και τα νεογέννητα χρειάζονται μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις