Κόσμος

Γενοκτονία Αρμενίων: Τα βλέμματα στις ΗΠΑ – Έτσι αντέδρασε ο Ερντογάν στη «βόμβα» του Μπάιντεν

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς αυτά που άκουσε δεν ήταν απλώς… δυσάρεστα, αλλά φαίνεται πως τον εξόργισαν.

Ενενήντα τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογο του για να του ανακοινώσει ότι προτίθεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως η χρονική στιγμή της τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν ήταν τυχαία, καθώς ο Μπάιντεν σκοπεύει να κάνει την ανακοίνωση σήμερα, ανήμερα της θλιβερής επετείου.

Click4more: Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν λησμονεί πως Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, δημοσίευμα της Wall Street Journal και τηλεγράφημα του Reuters αναφέρουν ρητά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης που θα γίνει σήμερα.

Η αντίδραση του “σουλτάνου”

Την ίδια ώρα, το CNN Turk μεταδίδει νέες πληροφορίες για όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στο άκουσμα της πρόθεσης Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι αυτή θα ήταν μία πολιτική απόφαση που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις. Πηγές της Άγκυρας τονίζουν ότι η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και σχολιάζουν στη… γραμμή Ερντογάν πως αυτή θα είναι μία συμβολική και πολιτική απόφαση, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μονόπλευρες δηλώσεις που δεν δεσμεύουν την Τουρκία με κανένα τρόπο. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
10