weather-icon °C AΘΗΝΑ

Γένοβα: Δεκάδες αγνοούμενοι από την κατάρρευση της γέφυρας – 38 οι νεκροί

Γένοβα: Δεκάδες αγνοούμενοι από την κατάρρευση της γέφυρας – 38 οι νεκροί

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι «το 2015 η τότε κυβέρνηση Ρέντσι πέρασε “νύχτα” μέτρο για να παραταθεί η ανάθεση εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων σε εταιρία του Mπενετόν, αγνοώντας κάθε κανόνα του υγιούς ανταγωνισμού».

«Αυτό έγινε για να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις για την προεκλογική εκστρατεία. Εμένα την εκστρατεία μου δεν την πλήρωσε ο Μπενετόν και είμαι ελεύθερος να καταγγείλω τις συμβάσεις αυτές», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο. Παράλληλα επανέλαβε ότι είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πληρώσει κυρώσεις για την καταγγελία της σύμβασης, διότι κάτι τέτοιο προβλέπεται μόνον όταν δεν υπάρχει βάσιμη αιτία.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκα, υπουργός Εσωτερικών και επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κόντε, τόνισε ότι «χρειάζεται θράσος για να ζητάς χρήματα -σε περίπτωση ακύρωσης της σύμβαση εκμετάλλευσης- την ώρα που υπάρχουν ακόμη θύματα που πρέπει να αναγνωριστούν στα νεκροτομεία».

Η αναφορά του είναι στο αίτημα της εταιρίας Atlantis, να της δοθεί αποζημίωση σε περίπτωση ακύρωσης της σύμβασης που υπέγραψε με το δημόσιο.

Ζητά αναστολή των διοδίων

«Αν ήμουν διευθυντής της Autostrade per l’ Italia, θα είχα αναστείλει μερικά διόδια, αλλά μέσα στην ώρα που ακολούθησε» την τραγωδία, δήλωσε ο Σαλβίνι αφού επισκέφθηκε τραυματίες.

«Αυτή τη στιγμή, τα ασθενοφόρα πληρώνουν διόδια στους αυτοκινητοδρόμους! Αναρωτιέμαι για μερικά πρόσωπα, πού έχουν την καρδιά τους και το μυαλό τους», πρόσθεσε καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά της Autostrade, θυγατρικής του ομίλου Atlantia και διαχειρίστριας του αυτοκινητοδρόμου στον οποίο κατέρρευσε μια οδογέφυρα.

«Περιμένω να ανασταλούν σήμερα τα διόδια», πρόσθεσε. «Ας δώσουν τουλάχιστον μια ένδειξη καλής θέλησης. Εισέπραξαν πέρυσι 3,5 δισεκ. ευρώ σε διόδια. Με δεδομένη την καταστροφή που προκάλεσαν, πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν μερικές εβδομάδες χωρίς διόδια».

Ο υπουργός διατύπωσε επίσης την εκτίμηση πως αποτελεί καθήκον της εταιρείας να επενδύσει ένα μέρος των κερδών της στην πόλη της Γένοβας και στην αρωγή προς τους πληγέντες, οι κατοικίες των οποίων θα κατεδαφισθούν εξαιτίας των μελλοντικών επιχειρήσεων σε ό,τι απομένει από την οδογέφυρα.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, με ανάρτησή του στο Facebook, κατηγόρησε τον Ντι Μάιο ότι «ή ψεύδεται, ή προσπαθεί να εκμεταλλευθεί, με ασύλληπτο τρόπο, την τραγωδία αυτή». «Η κυβέρνησή μου δεν πήρε ούτε ένα λεπτό του ευρώ από τους κυρίους αυτούς, οι οποίοι δεν πλήρωσαν την προεκλογική μου εκστρατεία και ούτε εκείνη του Δημοκρατικού Κόμματος», έγραψε ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Η κηδεία των θυμάτων της τραγωδίας της Γένοβας θα τελεσθεί το Σάββατο (18.08.2018) παρουσία του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Telegraph: Οι Ιταλοί θα αντιμετωπίσουν την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ως μεταφορά της διαφθοράς που υπάρχει στην καρδιά του ιταλικού κράτους

Η Telegraph σημειώνει πως οι Ιταλοί θα αντιμετωπίσουν την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ως μεταφορά της διαφθοράς που υπάρχει στην καρδιά του ιταλικού κράτους και του ιταλικού κατεστημένου.

Πέρα από την τραγωδία του περιστατικού με τη γέφυρα Mοράντι, υπάρχει μια φρικτή αλήθεια: εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες γέφυρες στην Ιταλία, σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν παγίδες θανάτου.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι αρκετά συχνό σε συγκροτήματα διαμερισμάτων, ιδιαίτερα στα νότια της Ρώμης, να συμβαίνουν διαρροές φυσικού αερίου και εκρήξεις.

Δεν είναι τόσο ασύνηθες για τις παρακμάζουσες υποδομές της Ιταλίας να προκαλούν την αποτροπιαστική απώλεια ανθρώπινων ζωών. Κάθε όψη της ζωής στη χώρα, σχολιάζει ο δημοσιογράφος που έχει μείνει εκεί για 20 χρόνια, έχει το στοιχείο του προσωρινού: είτε πρόκειται για την απασχόληση, την ελευθερία, τη φιλία, το γάμο, την ίδια τη ζωή. Στην Ιταλία όλα εξαρτώνται από την τύχη, τη μοίρα ή τη θεϊκή παρέμβαση. Η ζωή είναι έτσι εξαιτίας των θεσμών και της κουλτούρας που δημιούργησαν οι ίδιοι οι Ιταλοί.

Σύμφωνα με τους Times η Ιταλία κατηγορεί τις Βρυξέλλες και τους μεγάλες επιχειρηματικούς ομίλους για την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα. Ο υπ. Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, κατηγόρησε την Ε.Ε. και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλει στον κυβερνητικό προϋπολογισμό. Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές έχουν ανοίξει έρευνα για τα αίτια του συμβάντος ενώ μερίδα πολιτικών επιρρίπτει ευθύνες στην εταιρεία που έχει την ευθύνη για τους αυτοκινητόδρομους στη χώρα.

#TAGS MM