Κόσμος

Γενς Στόλτενμπεργκ: 18 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες φέτος

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το συνολικό ποσό των 380 δισ. δολαρίων θα επενδύσουν φέτος για την άμυνα οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να τονίζει ότι 18 από τα 31 μέλη του θα επιτύχουν το στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους για τις αμυντικές δαπάνες κατά το 2024. 

«Περιμένω ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν φέτος για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να καταγράψουν φέτος ακόμη ένα έτος ρεκόρ καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας εισέρχεται στο τρίτο έτος του.

Μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση κατά 11% των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ καταγράφηκε την περασμένη χρονιά, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει από το 2006 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όμως λίγα μόνο επιτύγχαναν αυτό το στόχο.

Το Βερολίνο θα επιτύχει το στόχο του 2% φέτος για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το 2023, ένδεκα σύμμαχοι αναμενόταν να ανταποκριθούν στο στόχο του 2%, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ – η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Βρετανία και η Σλοβακία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε η Μπερναντέτ Σιράκ, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ
Σύζυγος για πάνω από 60 χρόνια του Ζακ Σιράκ, είχε μείνει για καιρό στη σκιά του «ψηλού» και είχε συνοδεύσει τον σύζυγό της σε όλη τη διάρκεια της πορείας του προς το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων
Ο Ζακ Σιράκ και η Μπερναντέτ Σιράκ
NYT: Τριγμοί στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ – Καταγγελίες για κατασκοπεία με στόχο τα σχέδια Τραμπ για το Ιράν
Το δημοσίευμα κάνει λόγο ακόμη και για τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης σε οχήματα της Μυστικής Υπηρεσίας και σε εγκαταστάσεις υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
In the System Monitoring Room Two Senior Operators Work on a Big Interactive Map. Facility is Full of Screens Showing Technical Data.
Χιλιάδες κόσμου σε διαμαρτυρίες σε Αλβανία και Σύνταγμα για το τουριστικό σχέδιο του Τζάρεντ Κούσνερ
Συγκεντρώθηκαν στη λιμνοθάλασσα Βιόσα-Νάρτα σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Τιράνων, όπου τις τελευταίες ημέρες δημιουργούνταν εργοτάξιο για να ξεκινήσει το έργο
αλβανία