Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Γενς Στόλτενμπεργκ: 18 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες φέτος

Γενς Στόλτενμπεργκ: 18 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες φέτος

Το συνολικό ποσό των 380 δισ. δολαρίων θα επενδύσουν φέτος για την άμυνα οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να τονίζει ότι 18 από τα 31 μέλη του θα επιτύχουν το στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους για τις αμυντικές δαπάνες κατά το 2024. 

«Περιμένω ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν φέτος για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να καταγράψουν φέτος ακόμη ένα έτος ρεκόρ καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας εισέρχεται στο τρίτο έτος του.

Μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση κατά 11% των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ καταγράφηκε την περασμένη χρονιά, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει από το 2006 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όμως λίγα μόνο επιτύγχαναν αυτό το στόχο.

Το Βερολίνο θα επιτύχει το στόχο του 2% φέτος για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το 2023, ένδεκα σύμμαχοι αναμενόταν να ανταποκριθούν στο στόχο του 2%, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ – η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Βρετανία και η Σλοβακία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις