Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Γερμανία: Αντί για «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς», στέλνει στρατιωτικά κράνη στην Ουκρανία

Γερμανία: Αντί για «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς», στέλνει στρατιωτικά κράνη στην Ουκρανία

Η Γερμανία συχνά – πυκνά διαφοροποιείται από την στάση των Δυτικών συμμάχων της απέναντι στη Ρωσία, ειδικά στην τελευταία κρίση για την Ουκρανία.

Πολύ πρόσφατα απέτρεψε χώρες που είναι στη «σφαίρα επιρροής» της από το να στείλουν οπλικά συστήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, όπως έκαναν αρκετές ΝΑΤΟϊκές χώρες.

Μάλιστα πολλοί διεθνείς αναλυτές αναρωτιούνται αν το Βερολίνο είναι ο «αδύναμος κρίκος» στην περίπτωση που Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, εφόσον εισβάλει στην Ουκρανία. 

Ίσως για να «διασκεδάσει» αυτές τις εντυπώσεις, στη Γερμανία βρήκαν τη λύση: Δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη, πλοία ή οπλικά συστήματα που στέλνουν άλλες χώρες, αλλά θα στείλει… 5.000 στρατιωτικά κράνη!

«Έλαβα μια επιστολή από την ουκρανική πρεσβεία, με την οποία ζητούσε στήριξη με στρατιωτικό εξοπλισμό, κράνη, για την ακρίβεια», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με 5.000 κράνη – ως ένα σαφές μήνυμα: Είμαστε στο πλευρό σας».

Ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν αρχίσει να στέλνουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αποστολής «φονικών όπλων» στην Ουκρανία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου εν μέσω συσσώρευσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.

«Αυτό είναι εξοπλισμός, όχι όπλα, αλλά βοηθά», είπε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας. «Ακριβώς έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτή τη σύγκρουση. Εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης σε αυτή τη σύγκρουση στη μέση της Ευρώπης».

Το Σαββατοκύριακο, η Λάμπρεχτ ανέφερε ότι το Βερολίνο θα προμηθεύσει επίσης ένα νοσοκομείο πεδίου στην Ουκρανία.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, που έχει ζήσει για χρόνια στη Γερμανία, χαρακτήρισε την παράδοση 5.000 κρανών ένα «αστείο».

«Η συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης με αφήνει άφωνο. Το υπουργείο Άμυνας προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέλεια εξοπλισμένες ρωσικές δυνάμεις που μπορούν να εξαπολύσουν ανά πάσα στιγμή άλλη μια εισβολή στην Ουκρανία», είπε στη μεγαλύτερη γερμανική ταμπλόιντ Bild.

«Τι είδους υποστήριξη θα στείλει η Γερμανία έπειτα», διερωτήθηκε. «Μαξιλάρια;»

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις