Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: “Διαδηλώνουν κατά των μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας”

Γερμανία

Το ηγετικό δίδυμο του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) προειδοποίησε για την παρουσία εξτρεμιστικών στοιχείων στις διαδηλώσεις κατά των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Από τη μια πλευρά, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των ανθρώπων. Όμως προφανώς υπάρχουν επίσης δυνάμεις που θέλουν να εμπλακούν ακριβώς αυτή τη στιγμή για να αποσταθεροποιήσουν μια κοινωνία, μια δημοκρατία», δήλωσε στον ραδιοσταθμό NDR Info ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.

Ο Μπόργιανς, ένας από τους δύο επικεφαλής του SPD, υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς πως οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Γερμανία εξαιτίας του κορονοϊού –πολλοί από τους οποίους αίρονται τώρα αφού περιορίσθηκε η επιδημία– δεν ήταν απαραίτητοι εξαρχής.

Η Σάσκια Έσκεν, η άλλη επικεφαλής του SPD, κατηγόρησε αυτούς, οι οποίοι υποβάθμισαν την πανδημία ή ζήτησαν να καταπατηθούν οι κανόνες, ότι επιδίωξαν να διαιρέσουν την κοινωνία σε μια κρίσιμη στιγμή.

Γερμανία

«Το να κοιτάζουμε αλλού και να μένουμε σιωπηλοί δεν βοηθάει», δήλωσε σήμερα η Έσκεν στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke και κάλεσε τους ανθρώπους «να πάρουν θέση και να αποδείξουν πως είναι δημοκράτες».

Το σαββατοκύριακο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Γερμανία για να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς των ελευθεριών τους στη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τις αναφορές, ήταν χιλιάδες αυτοί που διαδήλωσαν στη Στουτγάρδη, το Βερολίνο και το Μόναχο.

Γερμανία

Σε πολλές από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν παραβιάσθηκαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που εξακολουθούν να ισχύουν στη χώρα, καθώς ανοίγουν σταδιακά καταστήματα, σχολεία και πολιτιστικοί χώροι.

Γνωστοί δεξιοί εξτρεμιστές και υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας εντοπίσθηκαν σε μερικές από τις συγκεντρώσεις.

Γερμανία

Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ μίλησαν επίσης εναντίον των εξτρεμιστών, με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ να δηλώνει στην εφημερίδα Augsburger Allgemein: «Δεν θα επιτρέψουμε σε εξτρεμιστές να καταχρασθούν την κρίση του κορονοϊού κάνοντάς την πλατφόρμα για την αντιδημοκρατική προπαγάνδα τους».

Πηγή: DPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις