Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανία: Εγκρίθηκε η αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία

Γερμανία: Εγκρίθηκε η αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα (25.01.2023) ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Η απόφαση, σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας και «είναι σύμφωνη με τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό διεθνή συντονισμό». Ο στόχος τώρα, πρόσθεσε ο καγκελάριος, είναι να συγκεντρωθούν γρήγορα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά και συντήρηση των αρμάτων. Οι ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα Leopard στη Γερμανία, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα στην καγκελαρία, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams. Ο Όλαφ Σολτς είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι επιμένει στην «διατλαντική αρμονία» σε ό,τι αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης. Είχε δεχθεί ωστόσο δριμεία κριτική για την επιφυλακτικότητά του, τόσο από συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Αντίθετος με την παράδοση Leopard 2 στην Ουκρανία ο επικεφαλής της Ένωσης Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Τρίτης (24.01.2023) το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), όπως και άλλα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, μετέδιδαν ότι η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε, έπειτα από μήνες πιέσεων από το Κίεβο και τους συμμάχους της, να προμηθεύσει Leopard 2 στην Ουκρανία. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η απόφαση της Γερμανίας, όπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Νορβηγία, για να στείλουν άμεσα άρματα μάχης Leopard 2 στον ουκρανικό στρατό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις