Κόσμος

Γερμανία: Εγκρίθηκε στην Bundestag επί της αρχής το σχέδιο «μαμούθ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ταμείου ανασυγκρότησης ενέκριναν επί της αρχής οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων της Bundestag, με εξαίρεση αυτήν της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία προέτρεψε και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Δεν πρέπει να διαφωνήσουμε για το “εάν”», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρτ Ρέμπεργκ, τονίζοντας ότι μια οικονομικά ισχυρή Ευρώπη «είναι και προς το δικό μας συμφέρον», καθώς το 60% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Εκφράστηκε ωστόσο επικριτικά για τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν ως δάνεια, επισημαίνοντας ότι δεν είναι σαφές πόσα χρήματα είναι δυνατόν να επενδυθούν γρήγορα και ουσιαστικά. Για την ανάγκη βελτιώσεων και διασφαλίσεων έκανε λόγο και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του CDU Αντρέας Γιουνγκ. Ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για ευρωπαϊκά θέματα Μάρκους Τενς τόνισε από την πλευρά του ότι η Ευρώπη χρειάζεται το κοινό ταμείο, διότι έχει και κοινό οικονομικό χώρο, ενώ ζήτησε ακόμη περισσότερους πόρους.

Click4more: Ταμείο Ανάκαμψης: 33 δισ. ευρώ καθαρά προτείνει για την Ελλάδα η Κομισιόν

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ακούστηκε ένα δυνατό «ναι μεν, αλλά», όπως σχολιάζει σχετικά η Sueddeutsche Zeitung. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μου ασφαλώς και υποστηρίζει την ανασυγκρότηση της Ευρώπης. Πρέπει όμως να υπάρξουν και όροι. Γιατί δεν είναι δυνατόν να εκλείψουν οι φορολογικοί παράδεισοι;», αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Φάμπιο Ντε Μάζι, ενώ η εκπρόσωπος των Πρασίνων για ευρωπαϊκά θέματα Φραντσίσκα Μπράντνερ ζητά να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με την τήρηση των κανόνων κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, αλλά και να αποτελέσει η προστασία του κλίματος την «καρδιά» του ταμείου. Έγκριση του τελικού σχεδίου από τα 2/3 της Bundestag εισηγείται ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Σολτς ανέδειξε την ανάγκη το ευρωπαϊκό ταμείο να αποφασιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς, όπως επισήμανε, η μία μετά την άλλη οι χώρες αίρουν τα μέτρα περιορισμού που είχαν λάβει για την πανδημία του κορονοϊού. «Μπορεί πάντως να παρατηρήσει κανείς ότι θέλουν τώρα όλοι να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί μια λύση γρήγορα, όχι απλώς κάποια στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι δεν θα χρησίμευε σε κάτι εάν η Γερμανία άρχιζε να συζητά τώρα το δικό της πρόγραμμα ανάπτυξης χωρίς να είναι βέβαιο ότι συμβαίνει το ίδιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Η Γερμανία εξαρτάται από αυτό», είπε ο υπουργός, για να καταλήξει: «Ας το καταφέρουμε τώρα όλοι μαζί και ας αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε το σωστό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γενεύη «φλέγεται»: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία
Διαδηλωτές στη Γενεύη συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο και έσπασαν τα παράθυρα μιας τράπεζας, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στη γειτονική Γαλλία
Γενεύη
Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό απειλούν να τορπιλίσουν μια συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν - Τραμπ: «Είπα στον Νετανιάχου τι στο διάολο κάνεις;»
Μετά τα πλήγματα στη Βηρυτό, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για μια «πιθανή» επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια
REUTERS
Μήνυμα Τραμπ σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ να τερματίσουν τις επιθέσεις: «Δεν έπρεπε να συμβεί το χτύπημα στη Βηρυτό»
«Θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας μακράς και όμορφης ειρήνης — Ας μην το χαλάσουμε!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέροντας ότι Ισραήλ και Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Politico: Πολιτικός στόχος του Τραμπ η αποσύνδεση της ευρωπαϊκής άμυνας από την υποστήριξη των ΗΠΑ
Η αποσύνδεση δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη μένει ανυπεράσπιστη, αλλά ότι ευρωπαϊκή και αμερικανική ασφάλεια δεν θεωρούνται αλληλένδετες - Τέλος του ολοκληρωμένου συστήματος αποτροπής που βρισκόταν σε ισχύ τα τελευταία 80 χρόνια
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ