Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: “Είμαι ακροδεξιός” – Ομολόγησε ο δράστης της επίθεσης στο Χάλε

Γερμανία: “Είμαι ακροδεξιός” – Ομολόγησε ο δράστης της επίθεσης στο Χάλε
Φωτογραφία Reuters

Δύο ημέρες μετά την επίθεση εναντίον συναγωγής στην πόλη Χάλε, στη Γερμανία, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ο δράστης της επίθεσης ομολόγησε το έγκλημα του.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα, ο 27χρονος Στέφαν Μπ. παραδέχθηκε ότι το κίνητρο του ήταν ακροδεξιό και αντισημιτικό, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή το βράδυ της Πέμπτης (10.10.2019). Ο δράστης προσπάθησε, αλλά απέτυχε να εισβάλει στη συναγωγή της πόλης Χάλε στην ανατολική Γερμανία την Τετάρτη και τελικά πυροβόλησε και σκότωσε δύο ανθρώπους.

Ο δράστης του Χάλε στράφηκε κατά των Εβραίων επειδή – όπως πιστεύει – είναι “η ρίζα όλων των προβλημάτων” και κατηγόρησε τον φεμινισμό για τη μείωση των γεννήσεων στις δυτικές χώρες.

Φωτογραφία Reuters

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο δράστης είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο  αντισημιτικό “μανιφέστο”. Η διευθύντρια του SITE, η Ρίτα Κατς, ανέφερε μέσω Twitter ότι το έγγραφο “μοιάζει να δημιουργήθηκε πριν από μία εβδομάδα, την 1η Οκτωβρίου”. Σύμφωνα με την ίδια, περιέχει “φωτογραφίες των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν” στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων “αυτοσχέδιων όπλων”, ενώ κάνει λόγο για τον σκοπό του δράστη “να σκοτώσει όσο περισσότερους μη λευκούς ήταν δυνατόν, κατά προτίμηση Εβραίους”.

Οι αντισημιτικές επιθέσεις που σόκαραν τον κόσμο

Η επίθεση αυτή στο Χάλε προστέθηκε σε σειρά παρόμοιων εναντίον ισραηλιτικών κοινοτήτων σε δυτικά Κράτη, που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.

Φεβρουάριος 1970: Επτά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε εμπρησμό σε εβραϊκό οίκο ευγηρίας στο Μόναχο. Ο δράστης ή οι δράστες δεν θα βρεθούν ποτέ. Το 2017, οι γερμανικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές βάζουν εντέλει τον φάκελο της υπόθεσης στο αρχείο.

Μάρτιος 2012: Γάλλος με καταγωγή από την Αλγερία δολοφονεί τρία παιδιά κι έναν δάσκαλο μπροστά σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη, στη νότια Γαλλία. Μερικές ημέρες νωρίτερα, είχε σκοτώσει τρεις στρατιωτικούς στην κοντινή πόλη Μοντομπάν. Ο δράστης πέφτει νεκρός σε επιχείρηση της αστυνομίας.

Απρίλιος 2014: Ένας αντισημίτης ανοίγει πυρ και σκοτώνει τρεις ανθρώπους σε κέντρο της ισραηλιτικής κοινότητας και σε εβραϊκό οίκο ευγηρίας στην Όβερλαντ Παρκ του Κάνσας. Κανένα από τα θύματα πάντως δεν ήταν θρησκευόμενος Εβραίος.

Μάιος 2014: Ένας ισλαμιστής από τη Γαλλία ανοίγει πυρ εναντίον ανθρώπων μέσα στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου στις Βρυξέλλες και σκοτώνει τέσσερις εξ αυτών. Η δίκη του άρχισε στη βελγική πρωτεύουσα στις αρχές της χρονιάς.

Οκτώβριος 2018: Ακροδεξιός εξτρεμιστής πυροβολεί και σκοτώνει 11 ανθρώπους μέσα στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής στην πόλη Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνιας. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση εναντίον της ισραηλιτικής κοινότητας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Απρίλιος 2019: Την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα, μια γυναίκα πέφτει νεκρή και άλλοι τρεις τραυματίζονται σε επίθεση ενόπλου εναντίον συναγωγής στην πόλη Πάουεϊ της νότιας Καλιφόρνιας. Ο δράστης — νεαρός λευκός — δικάζεται το τρέχον διάστημα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις