Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανία – Εκλογές: Δύο στους τρεις ψηφοφόρους αναμένουν νίκη του Σολτς

Όλαφ Σολτς Δημοσκόπηση
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Τον Όλαφ Σολτς και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αναμένουν δύο στους τρεις Γερμανούς ψηφοφόρους να κερδίσουν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 2021, με τον ηγέτη του κόμματος να αναλαμβάνει την καγκελαρία της χώρας.

Αντίθετα, πολύ περιορισμένο είναι πλέον το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) μπορεί να είναι το πρώτο κόμμα ή να γίνει καγκελάριος ο Άρμιν Λάσετ.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων RTL/ntv, όπου το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το SPD θα αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής, ενώ το 67% εκτιμά ότι ο επόμενος Καγκελάριος θα είναι ο Όλαφ Σολτς.

Από την άλλη πλευρά, μόλις το 18% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι τις εκλογές θα κερδίσει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και ακόμη λιγότεροι, το 16%, ότι ο Άρμιν Λάσετ μπορεί να ηγηθεί μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε νίκη των Πρασίνων υπολογίζει μόλις το 4%, ενώ μόνο το 14% πιστεύει ότι η Αναλένα Μπέρμποκ έχει πιθανότητες να γίνει Καγκελάριος.

Σχετικά με την πρόθεση ψήφου, το SPD παραμένει στο 25%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν μία μονάδα και φθάνουν στο 22%. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 17%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένουν στο 11%, ενώ η Αριστερά στο 6%.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ισχυρότερο κριτήριο για την επιλογή ψήφου αποτελεί το κόμμα ή ο επικεφαλής υποψήφιός του, το 55% δηλώνει ότι θεωρεί σημαντικότερο το κόμμα, το 5% το πρόσωπο του υποψηφίου και το 35% και τα δύο στοιχεία.

Αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης

Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα προτιμούν προσωπικά, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θα λάβει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του δικτύου RTL.

Tο 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα κερδίσουν τα δύο αδελφά συντηρητικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές. Το 4% εκτιμά ότι οι Πράσινοι θα κερδίσουν τις εκλογές και το 2% κάποιο άλλο κόμμα.

Επίσης, το 91% των συμπαθούντων το SPD, αλλά και το 84% των Πρασίνων ψηφοφόρων πιστεύουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους στις ελογές τιης προσεχούς Κυριακής

Το 44% όσων ψηφίζουν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές πιστεύει ότι νικητές θα εξέλθουν τα κόμματά τους, ενώ οι το 41% των ψηφοφόρων του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) επίσης πιστεύει ότι θα κερδίσουν οι συντηρητικοί. Σε εκλογική νίκη Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοιωνιστών πιστεύει το 30% όσων ψηφίζουν την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)

Οι νεότεροι ερωτηθέντες -κάτω των 30 ετών- πιστεύουν σε ποσοστό 14% ότι πρώτο κόμμα θα είναι οι Πράσινοι.

Το 67% όλων των ερωτηθέντων πιστεύει σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση ότι καγκελάριος θα εκλεγεί ο Όλαφ Σολτς. Ο Άρμιν Λάσετ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 16% και η Αναλένα Μπέρμποκ στην τρίτη θέση με μόλις 2%.

Ότι ο Άρμιν Λάσετ θα εκλεγεί καγκελάριος πιστεύει το 40% Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανκοιωνιστών ψηφοφόρων, και οι υποστηρικτές του FDP το πιστεύουν σε ποσοστό 35%. Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών όμως το 50% εκτιμά ότι επόμενος καγκελάριος θα είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς.

Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι απόψεις και οι θέσεις που αντιπροσωπεύει ένα κόμμα είναι πιο σημαντικές από τον υποψήφιο καγκελάριό τους και μόνο το 5% των ερωτηθέντων το βλέπει αντίστροφα. Και οι δύο παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί για το 35%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις