Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Γερμανία: Εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο με «καρφιά» για τις σχέσεις με Πούτιν

Γερμανία: Εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο με «καρφιά» για τις σχέσεις με Πούτιν

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι ψηφοφόροι στη την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για τις εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, στις οποίες αναμένεται να αναμετρηθούν στήθος με στήθος οι κυβερνώντες συντηρητικοί του κρατιδίου με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Περίπου 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να καταθέσουν την ψήφο τους στο βιομηχανικό αυτό κρατίδιο στη δυτική Γερμανία, με τις εκλογές αυτές να θεωρούνται συχνά βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές, ενώ 786.000 ψηφοφόροι ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, του SPD, αναμένεται να παρακολουθήσει με προσοχή την εκλογική αυτή αναμέτρηση, μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα του στις εκλογές που διεξήχθησαν σε άλλο κρατίδιο της Γερμανίας μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ηγούνται τώρα ενός συνασπισμού μαζί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ωστόσο οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Χέντρικ Βιστ αντιμετωπίζει σκληρή πρόκληση από το SPD, του οποίου ηγείται ο Τόμας Κουτσάτι, που ακολουθεί στις δημοσκοπήσεις με μόλις δύο με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

“Η αναμέτρηση είναι πραγματικά στήθος με στήθος”, δήλωσε ο Κουτσάτι, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν το προβάδισμα του CDU να συμπίπτει με το περιθώριο σφάλματος.

Επίσης, το δημόσιο δίκτυο ZDF εκτίμησε πρόσφατα το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων σε 34%.\

Οι σχέσεις με τον Πούτιν

Στην προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία κυριάρχησαν θέματα σχετικά με την Ουκρανία, την ενεργειακή ασφάλεια, την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και τις αυξημένες τιμές των καυσίμων και της ενέργειας. Άλλα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας στο κρατίδιο αυτό ήταν η κλιματική αλλαγή, η πολιτική για την παιδεία και η οικονομικά προσιτή στέγαση.

Το CDU και το SPD λογομάχησαν επίσης σχετικά με τις αντίστοιχες σχέσεις των κομμάτων τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου στην Ουκρανία.

Έως και 29 κόμματα με 1.375 υποψηφίους κατεβαίνουν στις εκλογές, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνον 5 κόμματα θα ξεπεράσουν το απαιτούμενο ποσοστό του 5% για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Το CDU ευελπιστεί ότι η εκλογική του νίκη στο βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν την περασμένη εβδομάδα θα ενισχύσει τις πιθανότητές του να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων και να ηγηθεί ξανά μιας κυβέρνησης συνασπισμού για τα επόμενα πέντε χρόνια στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Το SPD υπέστη απώλειες ρεκόρ στο βόρειο κρατίδιο, μόλις μήνες μετά τις εκλογές που οδήγησαν τον Σολτς στην καγκελαρία.

Αν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Βερολίνου απέχουν ακόμη κάποια χρόνια, στο ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, οι εκλογές που γίνονται σε επίπεδο κρατιδίων αποτελούν εξαιρετικά σημαντικούς δείκτες της γενικής διάθεσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις