Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γερμανία: Η επίθεση στο Χάλε «κόβει» ψήφους από το ακροδεξιό AfD

Γερμανία: Η επίθεση στο Χάλε «κόβει» ψήφους από το ακροδεξιό AfD

Τεστ για το ακροδεξιό AfD προμηνύονται οι τοπικές εκλογές της Κυριακής στη Θουριγγία.

Οι τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στη Θουριγγία, το μικρό κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας, προμηνύεται να αποτελέσουν τεστ για το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μετά και την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα από δηλωμένο ακροδεξιό εναντίον συναγωγής στο Χάλε.

Την ένταση ήρθαν να οξύνουν οι δηλώσεις του Μίκε Μόρινγκ, επικεφαλής στη Θουριγγία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος κατήγγειλε ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του από ακροδεξιούς, οι οποίοι του έδωσαν διορία για να σταματήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Δημοσκόπηση έδειξε ότι η δημοτικότητα του AfD έχει μειωθεί μετά την επίθεση ενός 27χρονου εναντίον συναγωγής στο Χάλε της Σαξονίας- Άνχαλτ, που συνορεύει με τη Θουριγγία.

Δύο άνθρωποι, ένας περαστικός και ένας άνδρας που βρισκόταν σε εστιατόριο με κεμπάπ, σκοτώθηκαν από την επίθεση, με τον 27χρονο αργότερα να παραδέχεται ότι τα κίνητρά του ήταν ακροδεξιά και αντισημιτικά.

Γερμανοί πολιτικοί, οργανώσεις Εβραίων αλλά και αναλυτές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή στο αντιμεταναστευτικό AfD.

Όμως ο δημοφιλής πρωθυπουργός της Θουριγγίας, που προέρχεται από το αριστερό κόμμα Die Linke, Μπόντο Ραμέλοβ πιστεύει ότι το να κατηγορεί κανείς το AfD για την επίθεση στο Χάλε είναι πολύ απλό.

«Το AfD απλώς φέρνει στο προσκήνιο αυτό που ήδη υπάρχει», δήλωσε στο dpa. «Όμως είναι και ένα πιόνι της ακροδεξιάς σκηνής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος το 2014 έγινε ο πρώτος επικεφαλής κρατιδίου που προερχόταν από το Die Linke και τώρα διεκδικεί την επανεκλογή του.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από το ινστιτούτο Forsa έδειξε ότι το ποσοστό του AfD μειώθηκε στο 13% τον Οκτώβριο από 14% τον Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ επεσήμανε ότι, αν και η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων που δεν στηρίζουν το AfD πιστεύει ότι το κόμμα, μέσω της ρητορικής και της στάσης του, φέρει κάποια ευθύνη για την ακροδεξιά βία, οι πιστοί του οπαδοί δεν έχουν την ίδια άποψη.

«Οι βασικοί υποστηρικτές του AfD δεν νιώθουν να απωθούνται από βίαιες πράξεις όπως αυτή στο Χάλε και παραμένουν πιστοί στο κόμμα», τόνισε.

Το AfD έχει στραφεί έντονα προς τα δεξιά από την ίδρυσή του το 2013 ως ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα, τηρώντας πιο πρόσφατα μια αντιισλαμική και αντιμεταναστευτική στάση.

Ως εκ τούτου, η δημοτικότητά του αυξήθηκε ραγδαία μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 και πλέον εκπροσωπείται σε όλα τα τοπικά κοινοβούλια των 16 κρατιδίων της Γερμανίας, όπως και στο ομοσπονδιακό.

Ο επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία, ο Μπγιόρν Χέκε, που είναι επικεφαλής και της ακραίας ακροδεξιάς φράξιας του κόμματος «Η πτέρυγα», είναι μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα η οποία συχνά χρησιμοποιεί γλώσσα που θυμίζει το Γ’ Ράιχ του Χίτλερ.

Πριν δύο χρόνια ο Χέκε καταδίκασε την ανέγερση ενός μνημείου στο Βερολίνο για τους Δολοφονημένους Εβραίους της Ευρώπης, γνωστού και ως Μνημείου του Ολοκαυτώματος, λέγοντας ότι οι Γερμανοί «είναι ο μοναδικός λαός στον κόσμο που έχει ανεγείρει ένα μνημείο ντροπής στο κέντρο της πρωτεύουσάς του».

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Die Linke να συγκεντρώνει το 27% με 29% στην πρόθεση ψήφου, υπάρχει κίνδυνος ο Ραμέλοβ, εφόσον κερδίσει την Κυριακή, να χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τέσσερα κόμματα, με το AfD να είναι ένα από αυτά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις