Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: «Κλειστή» ακόμα η οικονομία αλλά είναι πιθανά κάποια περιφερειακά «ανοίγματα»

Γερμανία: «Κλειστή» ακόμα η οικονομία αλλά είναι πιθανά κάποια περιφερειακά «ανοίγματα»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνουν μόλις είναι εφικτά από άποψη υγείας. Σε περιφερειακό επίπεδο όμως, τα ανοίγματα είναι πιθανά σε περίπτωση χαμηλών δεικτών συχνότητας κρουσμάτων κορονοϊού, είπε ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Καμία σαφής προοπτική ανοίγματος με ημερομηνία ή κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, επιπροσθέτως ο φόβος για το κλείσιμο των συνόρων και, συνεπώς, ο κίνδυνος της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας: αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρηματικές ενώσεις είναι απογοητευμένες με την απόφαση για παράταση του lockdown της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων λόγω του κορονοϊού. Ορισμένοι επιχειρηματίες προτίθενται μάλιστα να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο.

Ο Άλτμάιερ εξέφρασε την κατανόησή του για την κριτική η οποία ασκείται από την οικονομία λόγω των περιορισμών οι οποίοι επεβλήθησαν εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά ταυτόχρονα ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός τους υπερασπίστηκε .

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να σκεφτούμε τη χαλάρωση είναι ο δείκτης συχνότητας των κρουσμάτων κορονοϊού ανά επτά ημέρες να είναι το πολύ 35 ανά 100.000 κατοίκους. Το παρατεταμένο lockdown οδηγεί σε σοβαρές απώλειες για πολλούς επιχειρηματίες. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει προοπτική ανοίγματος με τη μορφή συγκεκριμένης ημερομηνίας, αλλά οι αποφάσεις έχουν φέρει μια σημαντική αλλαγή: Ο στόχος των επτά ημερών, που έχει διορθωθεί προς τα κάτω, δεν χρειάζεται να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να σκεφτούμε ανοίγματα. Σε περιφερειακό επίπεδο, τα ανοίγματα είναι (επομένως) πιθανά», τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών.

Ο Άλτμάιερ σχεδιάζει μια οικονομική σύνοδο κορυφής για την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021. «Σε αυτήν θέλω να συζητήσω με τις επαγγελματικές ενώσεις για πιο συγκεκριμένες προοπτικές ανοίγματος, όπως είναι το ζήτημα του ποιες βιομηχανίες θα πρέπει να επιτραπεί να ανοίξουν πρώτα – φυσικά στο πλαίσιο των αποφάσεων της ομοσπονδιακής με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων», όπως είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις