Κόσμος

Γερμανία – κορονοϊός: Πυρά από την αντιπολίτευση για το lockdown

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αντιπολίτευση στη Γερμανία κατηγόρησε την κυβέρνηση για λανθασμένες αποφάσεις στην πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού κατά την σημερινή συζήτηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι «λόγω της προόδου των εμβολιασμών και της αυξανόμενης εξάντλησης των ανθρώπων, πολλοί περίμεναν κάτι περισσότερο από την προοπτική να κουρευτούν». Ζήτησε επίσης «μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινοβουλίου (Bundestag) στις αποφάσεις. Η τρέχουσα τακτική δεν πρέπει να γίνει μόνιμη κρατική πρακτική», τόνισε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) Αλίτσε Βάιντελ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενεργεί αντισυνταγματικά και αγνοεί τη βούληση των πολιτών. Επιτρέπεται στο κοινοβούλιο εκ των υστέρων να συζητήσει λίγο για τα θέματα αυτά, όχι όμως και να συμμετάσει στις αποφάσεις.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων (Die Gruenen), Κάτριν Γκέρινγκ -Έκαρντ, ζήτησε να εκπονηθούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Ντίτμαρ Μπαρτς επέκρινε την παράκαμψη του κοινοβουλίου, κατηγόρησε την καγκελάριο Μέρκελ για «ανάρμοστη στάση παπικού αλάθητου», ενώ τόνισε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να γίνουν οι χαμένοι της κρίσης και ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη της οικογένειας.

Αντίθετα, κατά τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας των (συγκυβερνώντων) Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ρολφ Μίτσενιχ «οι αποφάσεις είναι κατάλληλες, αναγκαίες και αιτιολογημένες».

Η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν χτες το βράδυ να παραταθεί το lockdown έως τις 7 Μαρτίου. Ωστόσο, τα ομοσπονδιακά κρατίδια μπορούν να αποφασίσουν τα ίδια πότε θα επαναφέρουν σταδιακά τη διδασκαλία με φυσική παρουσία στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Ορισμένα ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν στις 22 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, τα κομμωτήρια μπορούν να ανοίξουν ξανά από την 1η Μαρτίου.

Η καγκελάριος Μέρκελ είχε προηγουμένως υπερασπιστεί τις αποφάσεις για την παράταση του lockdown: «Πρόκειται για σοβαρoύς περιορισμούς, αλλά είναι απαραίτητοι και ενδεδειγμένοι. Πρέπει να επαγρυπνούμε λόγω των επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού. Είναι μόνο θέμα χρόνου να εξαπλωθούν ευρύτερα στη Γερμανία. Οι μεταλλάξεις μπορούν να καταστρέψουν την επιτυχία», τόνισε.

Πηγή: Deutschlandfunk, mdr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού