Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία – κορονοϊός: Συστάσεις για τρίτη δόση εμβολίου σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

Γερμανία – κορονοϊός: Συστάσεις για τρίτη δόση εμβολίου σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

Τον ενισχυτικό εμβολιασμό για επιλεγμένες ομάδες, ευπαθείς και επαγγελματίες ειδικών κλάδων, συνέστησε η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) στη Γερμανία.

Παράλληλα η επιτροπή στη Γερμανία επεσήμανε ότι πλήρως εμβολιασμένοι υγιείς μεσήλικες εξακολουθούν να έχουν επαρκή προστασία έναντι σοβαρών επιπλοκών της Covid-19, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τον βασικό εμβολιασμό των ηλικιών 18-59 ετών.

Η Επιτροπή θα αποφασίσει σε «μερικές εβδομάδες», εάν θα εκδώσει γενική σύσταση για επαναληπτικό εμβολιασμό.

«Είναι σημαντικό να εμβολιάσουμε πρώτα εκείνους οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως προστασία», δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Stiko Μίχαελ Μέρτενς, απορρίπτοντας σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο γενικής σύστασης για ενισχυτικό εμβολιασμό. Εξήγησε μάλιστα ότι «μπορούμε να θεωρούμε ότι οι υγιείς μεσήλικες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως εξακολουθούν να έχουν επαρκή προστασία έναντι σοβαρής Covid-19» και πρόσθεσε ότι με την πάροδο του χρόνου «η προστασία έναντι ενδεχόμενης μόλυνσης μειώνεται, αλλά όχι και η προστασία έναντι των σοβαρών επιπλοκών». Για αυτό, τόνισε, προέχει να εμβολιαστούν άτομα άνω των 70 ετών, άτομα ανοσοκατεσταλμένα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην πράξη ωστόσο, η ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 χορηγείται αυτή τη στιγμή, αφού έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό, σε άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες, εργαζόμενους σε συγκεκριμένους τομείς και σε όσους έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα AstraZeneca και Johnson & Johnson.

O Πρόεδρος πάντως της Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα δοθεί σύσταση αναμνηστικής δόσης για όλους όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό, σημείωσε ότι η Stiko μελετά αυτή την εποχή τα στοιχεία των ερευνών από άλλες χώρες και το εάν έχουν εφαρμογή και στη Γερμανία. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανεπάρκεια εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και τόνισε ότι ο βασικός εμβολιασμός είναι πιο σημαντικός από τον επαναληπτικό.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Ούλριχ Μοντγκόμερι δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι πρέπει να προχωρήσει ο ενισχυτικός εμβολιασμός «όσο το δυνατόν συντομότερα και όσο το δυνατόν ευρύτερα», με μια καμπάνια όχι πλέον μόνο για τους ανεμβολίαστους, αλλά και για όσους συμπληρώνουν έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό ή έχουν άλλους λόγους που τους καθιστούν ευπαθείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις