Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία – κορονοϊός: Τα κρούσματα είναι 2 έως 3 φορές περισσότερα προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας

Γερμανία – κορονοϊός: Τα κρούσματα είναι 2 έως 3 φορές περισσότερα προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας

Δύο έως τρεις φορές περισσότερα από όσα καταγράφονται είναι στην πραγματικότητα τα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά σε πολύ στενό κύκλο ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την παραλλαγή «Όμικρον», η οποία συνεχίζει να εξαπλώνεται και στη Γερμανία.

Λόγω των εορτών, δεν λειτουργούν τα σχολεία και πολλές επιχειρήσεις, αλλά και πολλά ιατρεία, με αποτέλεσμα να διενεργούνται λιγότερα διαγνωστικά τεστ από το σύνηθες, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη «σημαντική υποαναφορά» του αριθμού των κρουσμάτων. «Οι τρέχοντες αριθμοί υποβαθμίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε 40.043 κρούσματα, ενώ πριν από μία εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 45.659. Ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών βρίσκεται στο 205,5 έναντι 215,5 που ήταν το προηγούμενο 24ωρο.

Ο κ. Λάουτερμπαχ σημείωσε πάντως ότι πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός και να αποφεύγει τις εικασίες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά εξήγησε ότι σε κάθε περίπτωση αναμένεται αύξηση. Σαφέστερη εικόνα των τρεχουσών συνθηκών της πανδημίας αναμένεται στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, πιθανότατα πριν από την προγραμματισμένη για τις 7 Ιανουαρίου διάσκεψη των Πρωθυπουργών των κρατιδίων με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ ανέφερε ακόμη ότι ήδη διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής «Όμικρον» -σήμερα τα συγκεκριμένα περιστατικά ήταν κατά 26% περισσότερα από του προηγούμενου 24ώρου και χθες κατά 45% περισσότερα από προχθές- και κάλεσε τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί το προσεχές διάστημα, ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη γειτονική Γαλλία, ο υπουργός Υγείας συνέστησε να αποφεύγονται οι συγκρίσεις, καθώς η Γερμανία, όπως είπε, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά τα ισχύοντα μέτρα, τα οποία, όμως, τόνισε, δεν επαρκούν προκειμένου να αποτραπεί η έξαρση της «Όμικρον».

Ο κ. Λάουτερμπαχ ζήτησε για μία ακόμη φορά από τους πολίτες να εμβολιαστούν και, αναφερόμενος στον ενισχυτικό εμβολιασμό, διευκρίνισε ότι είναι η καλύτερη προστασία από την «Όμικρον», διότι ο πρωτογενής εμβολιασμός δεν βοηθά σε αυτό ιδιαίτερα, όπως είπε. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση το 70,8% του πληθυσμού, ενώ το 36% έχει ολοκληρώσει και τον ενισχυτικό εμβολιασμό του. Το 26,1% του συνολικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου.

Από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοινώθηκε στο μεταξύ ότι η καταγραφή των πραγματικών κρουσμάτων αναμένεται να εξομαλυνθεί το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου, προκειμένου να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία στα οποία θα μπορούν να βασιστούν η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις προκειμένου να αποφασίσουν για περαιτέρω μέτρα ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», σήμερα είναι κατειλημμένο το 83,99% των κλινών ΜΕΘ της χώρας.

Ήδη πάντως τα κρατίδια αυστηροποιούν τα μέτρα προστασίας ενόψει και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, η οποία στη Γερμανία παραδοσιακά γιορτάζεται με μεγάλες συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους. Η λειτουργία των νυχτερινών κλαμπ έχει ανασταλεί σε όλη τη χώρα, ενώ οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις πραγματοποιούνται χωρίς θεατές. Στις ιδιωτικές συναντήσεις επιτρέπεται να συναθροίζονται έως και 10 άτομα – συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων και των ιαθέντων.

Στα περισσότερα κρατίδια ο εορτασμός της αλλαγής του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους έχει απαγορευθεί, το ίδιο και η χρήση βεγγαλικών. Στο Αμβούργο, όπου διαπιστώνεται η μεγαλύτερη έξαρση της «Όμικρον», έχει επιπλέον επιβληθεί περιορισμός της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης έως τις 23:00, με την εξαίρεση της 31ης Δεκεμβρίου, όπου το ωράριο παρατείνεται έως τη 01:00, αλλά μόνο για καθήμενους, ενώ απαγορεύεται μεταξύ άλλων ο χορός.

Στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν έχουν τεθεί ήδη σε προληπτική καραντίνα 820 άτομα, τα οποία διασκέδαζαν σε κλαμπ της περιοχής Χένστεντ-Ούλτσμπουργκ την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς τουλάχιστον ένας από τους θαμώνες βρέθηκε θετικός στην «Όμικρον». Σε καραντίνα 14 ημερών θα πρέπει να παραμείνουν όλοι οι θαμώνες, ακόμη και εάν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, καθώς η συγκεκριμένη παραλλαγή θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική.

Στον χώρο επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε άτομα εμβολιασμένα ή ιαθέντα, αλλά δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις