Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Γερμανία: Κορυφαίο στέλεχος του SPD δηλώνει ότι στρατός πρέπει να εξοπλιστεί «με μεγάλη ταχύτητα»

Γερμανία: Κορυφαίο στέλεχος του SPD δηλώνει ότι στρατός πρέπει να εξοπλιστεί «με μεγάλη ταχύτητα»

Ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, κάλεσε την αμυντική βιομηχανία της χώρας του να αυξήσει άμεσα το παραγωγικό δυναμικό της, κάνοντας λόγο για ελλείψεις στον εξοπλισμό των ένοπλων δυνάμεων, της Bundeswehr. 

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται ο στρατός της Γερμανίας «πρέπει να παραχθεί», δήλωσε ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής (27.11.2022) στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD. Ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εκτίμα δε ότι η εντύπωση πως υπάρχουν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού είναι λαθεμένη.

Πρόσθεσε πως εάν η γερμανική βιομηχανία όπλων, που μείωσε τις παραγωγικές δυνατότητές της τα τελευταία χρόνια, δεν είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας – η Bundeswehr – θα αναγκαστούν να ψάξουν στο εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Είναι σαφές πως χρειαζόμαστε να εξοπλίσουμε την Bundeswehr (Μπούντεσβερ) γρήγορα και καλά και πρέπει να εργαστούμε για αυτό με πλήρη ταχύτητα». «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, είναι απαραίτητο ο γερμανικός στρατός να αποκτήσει σύγχρονο υλικό με «μεγάλη ταχύτητα», επέμεινε.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει πυρομαχικά αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, τόσο για τον γερμανικό στρατό, όσο και προς αποστολή στην Ουκρανία. Ωστόσο μεγάλο μέρος της γερμανικής βιομηχανίας όπλων είχε κλείσει γραμμές παραγωγής τα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης παραγγελιών. Βρίσκονται σε εξέλιξη το τρέχον διάστημα συνομιλίες για το πώς μπορεί η παραγωγή να επεκταθεί και να επιταχυνθεί.

Τον Φεβρουάριο, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τεράστια αύξηση των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών, που πλέον θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις