Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Γερμανία: Νέα συγκέντρωση ακροδεξιών ενάντια στους μετανάστες

Γερμανία: Νέα συγκέντρωση ακροδεξιών ενάντια στους μετανάστες

Γερμανοί ακροδεξιοί άρχισαν να συγκεντρώνονται και πάλι απόψε στο Κέμνιτς της Σαξονίας για να διαδηλώσουν κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη δολοφονία ενός 35χρονου άνδρα από δύο νεαρούς, έναν Σύρο και έναν Ιρακινό, στην πόλη αυτή, την περασμένη Κυριακή (26.08.2018).

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, περίπου 1.000 σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, κρατώντας γερμανικές σημαίες, συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα στο κέντρο της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ακροδεξιάς, τοπικής οργάνωσης “Pro Chemnitz”.

Η διαδήλωση αυτή, που στην έναρξή της ήταν ειρηνική, γίνεται στο περιθώριο του “διαλόγου πολιτών” που οργάνωσαν οι τοπικές αρχές με τους κατοίκους, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα.

Πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια, παρόμοια με εκείνα που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη και το “κυνηγητό” αλλοδαπών στους δρόμους.

Αφορμή για τις ταραχές στάθηκε η δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού από δύο νεαρούς, έναν Σύρο και έναν Ιρακινό, στο περιθώριο μιας τοπικής γιορτής το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ανησυχία από τους επιζώντες του Άουσβιτς

Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς, Κριστόφ Χόιμπνερ, σήμανε “συναγερμό” σήμερα για τις εξελίξεις στη Σαξονία. “Οι επιζώντες του Άουσβιτς σε όλον τον κόσμο παρακολουθούν τα γεγονότα στο Κέμνιτς και ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από τις προσπάθειες των ομάδων της άκρας δεξιάς να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους δρόμους” τόνισε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η κατάσταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση και τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της Σαξονίας που αντιμετωπίζουν εδώ και μερικές ημέρες κατηγορίες περί “σύμπραξης” με την ακροδεξιά. Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος αποκάλυψε σήμερα το βράδυ ότι εκείνος ευθύνεται για τη διαρροή στον Τύπο των απόρρητων δικαστικών εγγράφων που αφορούν την έρευνα για τη δολοφονία. Στην ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δικηγόρο του, ο υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σαξονίας Ντάνιελ Τσάμπελ αναφέρει ότι ήθελε με αυτόν τον τρόπο “να μάθει το κοινό τι συνέβη” και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι “χειραγωγούν” την αλήθεια και τις αρχές ότι “ψεύδονται”.

Ο Τσάμπελ διευκρίνισε ότι φωτογράφισε το ένταλμα σύλληψης του 23χρονου Ιρακινού μέσα στη φυλακή όπου επρόκειτο να σταλεί ο ύποπτος. Στη συνέχεια το έστειλε στο κίνημα Pro Chemnitz που με τη σειρά του το ανάρτησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στο έγγραφο αυτό αναφερόταν ότι το θύμα δέχτηκε πέντε μαχαιριές στον θώρακα. Δινόταν όμως και η ταυτότητα και η διεύθυνση του υπόπτου, καθώς επίσης και τα ονόματα των μαρτύρων.

Ο ύποπτος Ιρακινός έφτασε το 2015 στη Γερμανία, προερχόμενος από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Είχε καταδικαστεί ήδη κατ’ επανάληψη για βίαια επεισόδια και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Επρόκειτο να απελαθεί αλλά άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή και δικαιώθηκε από τα γερμανικά δικαστήρια το 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις