Κόσμος

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς εκλέχθηκε νέος καγκελάριος της χώρας

Τέλος εποχής στην Γερμανία καθώς το πρωί της Τετάρτης (8.12.2021) ο Όλαφ Σολτς εκλέχθηκε νέος καγκελάριος της χώρας, με την Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρεί από τη θέση έπειτα από 16 χρόνια. 

Ο 63χρονος πολιτικός, ο οποίος είχε διατελέσει αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών επί εποχής Μέρκελ, έλαβε την πλειονότητα των ψήφων της γερμανικής Bundestag. Συγκεκριμένα, έλαβε 395 ψήφους, ενώ χρειαζόταν 369 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που ηγείται ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κατέχει συνολικά 416 έδρες στη Γερμανική Βουλή. Όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι,FDP).

Αργότερα ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έλαβε την εντολή ανάθεσης των καθηκόντων του από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

Ορκωμοσία με πολιτικό όρκο

Ο Σολτς θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο όπου και θα ορκιστεί, με πολιτικό όρκο, καθώς δεν είναι μέλος Εκκλησίας, ενώ θα μεταβεί εκ νέου στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue συνοδευόμενος από τα μέλη της κυβέρνησής του, προκειμένου να λάβουν και αυτά την εντολή ανάθεσης των κυβερνητικών καθηκόντων τους. Κατόπιν οι νέοι υπουργοί θα επιστρέψουν στη Βουλή για να ορκιστούν.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο Σολτς θα μεταβεί στην Καγκελαρία, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής από την προκάτοχό του Άνγκελα Μέρκελ.

Ήδη απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της πανδημίας για το προσεχές διάστημα.

Οι Γερμανοί δεν πιστεύουν ότι θα κάνει δεύτερη θητεία

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στη Γερμανία αναμένουν ότι ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα παραμείνει μόνο για μια θητεία στην καγκελαρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Γερμανικού Πρακτορείου.

Το 20% των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με επικεφαλής έναν πολιτικό του SPD θα καταρρεύσει πριν από τις επόμενς ομοσπονδιακές εκλογές.

Ένα άλλο 44% εκτιμά ότι ο Σολτς θα παραμείνει στη θέση του για μια τετραετία, αλλά δεν θα επανεκλεγεί. Μόνο το 16% αναμένει μια δεύτερη θητεία για τον Σολτς.

Και μόλις το 1,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Σολτς θα παραμείνει για όσο διάστημα παρέμεινε και η προκάτοχός του στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ.

Συνολικά το 51% εκτιμά ότι ο συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» δεν θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή στη χώρα με το 16% να μην αναμένει καμία αλλαγή. Το 11% δεν απάντησε στη δημοσκόπηση.

Μια καθαρή πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Γερμανία (55%) είναι ικανοποιημένη με την θητεία της Μέρκελ. Μόνο το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο και το 7% δεν έδωσε καμία πληροφορία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί Αμερικανοί από επίθεση του ISIS στη Συρία - «Θα ανταποδώσουμε» απαντά ο Ντόναλντ Τραμπ
«Αν στοχεύετε Αμερικανούς οπουδήποτε στον κόσμο, θα περάσετε το υπόλοιπο της σύντομης ζωής σας γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα σας κυνηγήσουν, θα σας βρουν και θα σας σκοτώσουν χωρίς έλεος» λέει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο η στιγμή που σκοτώνεται ο «αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ - Παραβίαση της εκεχειρίας καταγγέλλει η Χαμάς
Στο βίντεο, φαίνονται τρία οχήματα να κινούνται το ένα πίσω από το άλλο σε δρόμο της Γάζας και ξαφνικά το τελευταίο, ένα αυτοκίνητο, ανατινάσσεται από αεροπορικό χτύπημα του IDF
Παλαιστίνιοι περνούν με το αυτοκίνητό τους δίπλα από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο μετά από ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας
Συναγερμός στις φυλακές Κύπρου: Κρατούμενος αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του – «Ανώτεροι» κατάδικοι φέρεται να τον χρησιμοποιούσαν ως «υπηρέτη»
Πηγές από το περιβάλλον των φυλακών, λένε ότι ο 23χρονος φέρεται να ήταν «σκλάβος» ισχυρότερων κρατουμένων, καθαρίζοντας κελιά και πλένοντας ρούχα υπό καθεστώς φόβου, πράγμα που ο νεαρός δεν άντεξε
Φυλακή