Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Γερμανία: Ο Ζεεχόφερ πιέζει τη Μέρκελ με παραίτηση

Ζεεχόφερ Μέρκελ Γερμανία
Φωτογραφία Reuters

Ένας εκβιασμός από πλευράς Ζεεχόφερ και η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία δεν έχει… γλιτώσει από την κατάρρευση. Ο κυβερνητικός εταίρος της καγκελαρίου την απειλή τώρα με παραίτηση για το μεταναστευτικό.

Δύσκολες ώρες, πολιτικά, εξακολουθεί να βιώνει η Άνγκελα Μέρκελ. Ίσως τις πιο δύσκολες στα χρόνια της θητείας της στην καγκελαρία. Μεταναστευτικό και Χορστ Ζεεχόφερ οδηγούν την κατάσταση στα άκρα και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ούτε το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Γερμανία, η πιο ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης, σε πρόωρες εκλογές.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ παραμένει “αγκάθι” στα πλευρά της Μέρκελ. Την Κυριακή (01.07.2018) ο νυν υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας απείλησε με παραίτηση. Όχι μόνο με παραίτηση από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών αλλά και από τη θέση του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του “αδελφού” κόμματος του CDU της Μέρκελ… Νέος γύρος διαβουλεύσεων ξεκινά από σήμερα Δευτέρα (02.07.2018).

Ζεεχόφερ: Θα παραιτηθώ αν…

Η απειλή Ζεεχόφερ για παραίτηση έγινε γνωστή το απόγευμα της Κυριακής κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του CSU. Μια συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο Μόναχο και ήταν μαραθώνια. Το νέο τελεσίγραφο του Ζεεχόφερ (σ.σ. υποχώρηση Μέρκελ ή παραίτησή του) έχει διάρκεια τρεις μέρες.

«Σήμερα (Δευτέρα) θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο Ζεεχόφερ.

Η δήλωσή του αυτή έγινε ύστερα από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει. Ο Χ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο Ζεεχόφερ ενημέρωσε τα μέλη του κόμματός του για την πρόθεσή του να παραιτηθεί από υπουργός και από αρχηγός του κόμματος προκειμένου να… αρθεί το αδιέξοδο στις σχέσεις του με τη Μέρκελ. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντόμπριντ, αντιτάχθηκε στην πρόθεση Ζεεχόφερ. Είπε ότι δεν θέλει την αποχώρησή του από την αρχηγία του κόμματος ούτε και αν γίνει (ο Ζεεχόφερ) θύμα της υπόθεσης του ασύλου.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ – Φωτογραφία Reuters

Ο αρχηγός του CSU μάλλον πήρε αυτό που ήθελε. Στήριξη από το κόμμα του, αρχικά. Και φυσικά έστειλε ένα “μήνυμα” στην Άνγκελα Μέρκελ.

Το μπαλάκι στη Μέρκελ

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) ο Ζεεχόφερ διεμήνυσε ότι το αν θα παραμείνει στη θέση του ή όχι (τόσο ως υπουργός όσο και ως αρχηγός του CSU) θα κριθεί από τη στάση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο θέμα των επαναπροωθήσεων μεταναστών στα γερμανικά σύνορα.

Ρίχνει δηλαδή το… μπαλάκι στη Μέρκελ για το πολιτικό του μέλλον. Όπως φέρεται να είπε μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του, θα αποφασίσει οριστικά για τη στάση του μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχουν σήμερα Δευτέρα (02.07.2018) τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης. Αν η Καγκελάριος επιμείνει στην απόρριψη των μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Γερμανίας, ο κ. Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το πρακτορείο, σκοπεύει να προχωρήσει και να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ξημερώματα στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ ψάχνει λύση για να μην καταρρεύσει η κυβέρνησή της – Φωτογραφία Reuters

Τους πήρε το… ξημέρωμα

Όπως ανακοινώθηκε από τα γραφεία του CDU, οι διαβουλεύσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος διακόπηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας.

«Έχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ένωση να μείνει ενωμένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι δεν είναι το κόμμα του που φέρει την ευθύνη. «Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις